Bilbord na kojem su slike kandidata SNSD, Željke Cvijanović i Milorada Dodika, na krovu bivše robne kuće „Patrija“ u Prijedoru je oštećen.

Iz Policijske uprave Prijedor potvrdili su da im je prijavljen ovaj slučaj.

– Nakon zaprimljene prijave na lice mjesta upućeni su policijski službenici Policijske uprave Prijedor, gdje je konstatovano da je od strane nepoznatog počinioca djelimično oštećen predizborni plakat SNSD-a. O navedenom je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru. Policijski službenici preduzimaju mjere i radnje na identifikaciji počinioca prekršaja – kaže portparolka PU Prijedor, Vesna Pačariz.

Prijedorčani su u čudu što je neko smogao hrabrosti da se popne na krov ove građevine kako bi parao predizborni bilbord koji je na visini od preko 15 metara i nalazi se uz samu ivicu objekta.

Ovom informacijom zatečeni su i u prijedorskom SNSD. Predsjednik Gradskog odbora ove stranke u Prijedoru, Saša Bursać, za „Srpskainfo“ kaže da osuđuje sve „prljave postupke“ u izbornoj kampanji među kojima su laži, blaćenje kandidata, ali i oštećivanje bilborda te kidanje plakata.

– Bilborde naše partije u Kozarcu i na putu za Banjaluku neko je posuo crvenom farbom i polijepio naljepnicama. Kada smo postavili prvi plakat u ovoj kampanji pozvali smo sve učesnike na fer i korektnu kampanju- ističe Bursać.

Navodi da je SNSD odlučio da svoje kandidate promoviše pretežno na bilbordima.

-Nemamo mnogo plakata, već samo bilborde i stavljamo ih na dozvoljena mjesta, jer nećemo da plaćamo kazne, ali želimo i da poštujemo Odluku o Komunalnom redu koju su i naši odbornici usvajali. Plakate stavljamo samo na dozvoljenim mjestima, jer oni budu odmah poparani i pobacani i prljaju naš grad- tvrdi Bursać.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor, Milan Tubin, ističe da su trenutno svi bilbordi ove stranke neoštećeni. Međutim, kaže da to, nažalost, nije slučaj sa plakatima na kojima su slike i poruke kandidata ove partije.

– To je već tradicionalno. Naveče polijepimo plakate, a ujutru ih već nema, i prije nego što održimo predizbornu tribinu u tom mjestu. Smatram da neko to radi zato što mrzi određenu političku opciju, ali možda i pojedine partije organizovano kidaju plakate drugih partija. – kaže Tubin.

Iz Policijske uprave Prijedor kažu da su tokom ove kampanje imali četiri prijave oštećenja predizbornih promotivnih plakata političkih partija.

– Radi se o promotivnim plakatima SNS koji su istaknuti u Novom Gradu, DNS i SDS u Kozarskoj Dubici i SNSD u Prijedoru, od kojih su u dva slučaja plakati istaknuti u skladu sa propisima, dok je za druga dva predizborna plakata utvrđeno da nisu istaknuti u skladu sa propisima- objašnjava portparolka PU Prijedor, Vesna Pačariz.

Dodaje da su na području Kozarske Dubice evidentirane dvije prijave, dok je u jednom slučaju počinilac identifikovan te prekršajno sankcionisan uručenjem prekršajnog naloga zbog prekršaja iz člana 21. Zakona o javnom redu i miru.

Tim članom propisano je da će onaj ko neovlašćeno pocijepa, ukloni ili na drugi način ošteti javne oglase ili objave, te izborne oglase istaknute u skladu sa propisima ili ko spriječi njihovo isticanje biti kažnjen novčanom kaznom od 300 do 900 KM.

Iz Koalicije Prava tolerancija, koja okuplja nevladine organizacije i pojedince, osuđuju uništavanje i oštećivanje bilborda, cijepanje plakata te pozivaju stranke da ih postavljaju na za to predviđena mjesta.

Koordinator „Prve tolerancije“, Aleksandar Drakulić, podsjeća da su u Prijedoru, političke partije na početku izborne kampanje potpisale etički kodeks sa ciljem održavanja korekne političke promocije koja je u skladu sa izbornim zakonom.

-Prema našim informacijama etički kodeks koji su potpisali predstavnici 12 političkih stranaka na inicijativu koalicije “Prva tolerancija” Prijedor, uglavnom se poštuje. Iz članka u novinama “EuroBlic”, smo saznali da je kandidat jedne stranke policiji podnio prijavu protiv kandidata drugog političkog subjekta zbog navodnih prijetnji. Apelujemo na policiju da taj slučaj što prije rasvijetli, kao i na kandidate na ovim izborima da tokom svojih predizbornih istupa na tribinama ili u medijima poštuju kodeks koji su potpisali- kaže Drakulić.

Zloupotreba djece u kampanji

Iz “Prve tolerancije” uputili su molbu svim političkim partijama da na političkim okupljanjima izbjegavaju pojavljivanje djece i maloljetnih osoba, naročito situacija u kojima najmlađi imaju stranačka obilježja poput majica, kapa ili nose zastave, dijele stranački materijale. Pozvali su političare da tokom borbe za glasove ne zanemare prava najmlađih.

EuroBlic-Srpskainfo.com