humano brdo-akcija 50 poplavljeni (1)Nakon katastrofalnih poplava, koje su u maju zadesile veći broj naselja na području grada Prijedora, humanitarna organizacija „Humano Brdo 2010“ je pokrenula akciju za pomoć onima kojima je poplava nanijela najveću štetu, a nisu u mogućnosti sami nabaviti sve ono što im je uništeno.

Uz pomoć ureda pokrajinske vlade Gornje Austrije (Amt der Oö. Landesregierung) „Humano Brdo“ je odlučilo u prvoj fazi akcije bar malo ublažiti muke onima koji su mnogo toga izgubili.

Prvom fazom akcije obuhvaćeno je 50 domaćinstava za koje je izdvojeno 9.500 eura.

U pripremnim radnjama vezanim za akciju, koordinatori „Humanog Brda 2010“ su obišli teren, vidjeli kome je pomoć najpotrebnija i pitali članove domaćinstva šta im je trenutno najneophodnije u vrijednosti do 500 KM.

Akcijom su bila obuhvaćena sljedeća naselja: Raškovac, Stari Grad, Tukovi, Bišćani, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Čarakovo, Gomjenica, Brezičani i Ništavci.

Mještani ovih naselja su izrazili potrebe za različitim artiklima koji su im i uručeni: mašina za veš, šporet na loženje, električni šporet, zamrzivač, frižider, ormar, komoda, ugao, kuhinja, dijelovi kuhinje, kuhinjski sto i stolice, šljunak, te pločice i ljepilo.

Svi oni koji su obuhvaćeni prvom fazom ove akcije su izrazili svoju zahvalnost „Humanom Brdu 2010“ što im pomaže da bar malo nadoknade štetu nanešenu poplavama.

Niko nikome ne može namiriti sve što mu je uništeno, ali narodna izreka kaže “Zrno po zrno-pogača.“

Iz „Humanog brda 2010“ su uputili riječi zahvalnosti svima onima koji su na bilo koji način omogućili da prva faza ove akcije bude uspješno sprovedena.

Tekst i foto – „Humano brdo 2010“ i Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
humano brdo-akcija 50 poplavljeni (2) humano brdo-akcija 50 poplavljeni (3) humano brdo-akcija 50 poplavljeni (4) humano brdo-akcija 50 poplavljeni (5) humano brdo-akcija 50 poplavljeni (6) humano brdo-akcija 50 poplavljeni (7)