Preduzimajući planske preventivne aktivnosti policijski službenici Policijske uprave Prijedor, povodom organizovanja obilježavanja maturskih zabava učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola, ostvarili su potrebne kontakte sa nastavnim osobljem i inspekcijskim organima sa ciljem prevencije pojava koje bi bile od uticaja na stanje bezbjednosti učenika i samo odvijanje maturskih zabava.

U prostorijama Policijske uprave Prijedor od strane načelnika Sektora policije održan je radni sastanak sa predsjednicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola sa područja grada Prijedora, te predstavnicima inspekcijskih službi Gradske uprave grada Prijedor. Na sastanku su dogovorene zajedničke aktivnosti policijskih službenika i obrazovanih ustanova, u cilju bezbjednih aktivnosti učenika završnih razreda srednjih i osnovnih škola koji će u narednom periodu defilovati kroz grad i organizovati maturske zabave.

Predsjednicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola ukazano je na potrebu blagovremenih prijava organizovanih okupljanja, kao i organizacija školskih izleta radi ciljanih kontrola policijskih službenika. Posebno su naglašene obaveze školskih ustanova kao organizatora javnih skupova i organizovanog prevoza učenika na školske izlete.

Predstavnicima inspekcijskih službi naglašene su potrebe intezivnije kontrole iz njihove nadležnosti u pogledu prodaje i konzumiranja alkoholnih pića.

Identične aktivnosti realizovale su i planirale sve policijske stanice iz sastava Policijske uprave Prijedor, koje su izvršile sve potrebne pripremne mjere i radnje, zajedno sa školskim ustanovama radi održavanja bezbjednih maturskih proslava.

Policijska uprava Prijedor apeluje na maturante, nastavno osoblje i roditelje da svi preduzmu potrebne mjere da u narednom periodu ne dolazi do značajnijih narušavanja javnog reda i mira, narušavanja zdravstvenog stanja ili dešavanja saobraćajnih nezgoda kao posljedice prekomjernog konzumiranja alkohola.

Policijska uprava Prijedor pojačaće prisustvo policijskih službenika na mjestima okupljanja maturanata sa ciljem kontrole, kako bi proslave matura protekle bez neželjenih bezbjednosnih pojava.

PU Prijedor