Na putevima u Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine poginula su 22 lica, što je za dva više u odnosu na isti period lani, a preticanje, brza vožnja i naglo kočenje najčešći su uzroci nesreća sa smrtnim ishodom.

Iako je broj poginulih na putevima povećan, disciplina vozača ipak je bolja, o čemu svjedoči i podatak da su policajci u prvom kvartalu ove godine napisali manje prekršajnih naloga u odnosu na isti period lani.

– Ukupno je izdato 59.646 prekršajnih naloga, dok je u istom periodu lani izdato 68.030 prekršajnih naloga – naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Dodaju da su od ukupno 2.138 saobraćajnih nesreća u periodu od januara do kraja marta ove godine, radnje vozilom u saobraćaju uzrok 522 nesreće, a brza vožnja 521 saobraćajke.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je teško na osnovu tri mjeseca prognozirati kakva će biti godina, ali da očekuje da crna statistika na drumovima bude smanjena.

– U prošloj godini je smanjen broj prekršaja prekoračenja brzine kretanja, na šta su sigurno uticale pooštrene kazne koje propisuje novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, pa se nadam da će vozači i ubuduće popustiti papučicu gasa – rekao je Radović.

Kako dodaje, cilj kampanje pod sloganom “Niti jedan nevezan pojas”, koja je u toku, je poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju i podizanje svijesti o značaju upotrebe pojasa.

Radović je dodao da je u planu da uskoro budu sanirana tri opasna mjesta na putevima u Srpskoj na kojima je proteklih godina bilo najviše poginulih u saobraćaju.

– Planirana je sanacija crnih tačaka Piljegići na putu Banjaluka – Prijedor, Tutnjevac na putu Banjaluka – Prnjavor i Ljubogošta na dionici Pale – Sokolac – rekao je Radović i dodao da je ovo prvo saniranje crnih tačaka u RS.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da je crna statistika na putevima iz godine u godinu poražavajuća.

– Sve je više vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, a to je nedopustivo. Nismo zadovoljni ni povećanjem kazni, jer je i dalje mnogo nastradalih, a sve više nenaplativih kazni – rekao je Jaćimović i dodao da su, pored represivnih, obavezne i preventivne mjere.

Zakonom koji je stupio na snagu 15. februara 2017. godine propisane su visoke novčane kazne za pojedine prekršaje. Tako je kazna za izazivanje saobraćajne nesreće od 1.000 do 5.000 KM, za vožnju sa više od 1,5 promila alkohola u krvi od 400 do 1.000, a isto toliko i za prevoz đeteta mlađeg od 12 godina na mjestu suvozača i za kretanje brzinom većom za 30 kilometara na sat od dozvoljene. Među paprenim kaznama je i ona za nevezivanje pojasa tokom vožnje, a svi koji prekrše ovu odredbu platiće od 100 do 300 KM.

Alkohol

U MUP-u RS kažu da je u prošloj godini 3.560 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola.

– Najveća utvrđena koncentracija alkohola u krvi kod vozača motornog vozila iznosila je 5,38 g/kg. Riječ je o vozaču koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na teritoriji grada Bijeljina – naveli su iz MUP-a.

Glas Srpske
Foto – ilustracija