Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u nastavku akcije kodnog naziva ”Uplatnica”, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaj protiv lica N.Đ.(1979) i R.Đ.(1964) iz Oštre Luke, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Pronevjera“, „Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave“ i „Nesavjestan rad u službi“.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeno lice N.Đ. u vremenskom periodu od 01.01.2015. do 31.12.2016. godine, zaposleno u osiguravajućem društvu u Oštroj Luci, protivpravno prisvojilo novac povjeren u radu, na način da je od osiguranika uzimalo novac za uplatu naknada za registraciju motornih vozila, ovjeravalo uplatnice žigom potvrđujući da su iste realizovane, te novac zadržavalo za sebe, neuplaćujući ga na račun budžeta Republike Srpske.

Na ovaj način osumnjičeno lice je počinilo krivična djela “Pronevjera” i “Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave”, oštetivši budžet Republike Srpske za iznos od 146.758,85 KM, ujedno pribavljajući protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Osumnjičeno lice R.Đ. je kao odgovorno lice preduzeća za vršenje tehničkog pregleda vozila omogućilo osumnjičenom licu N.Đ. izvršenje krivičnih djela dajući na upotrebu predmetni žig, čime je počinilo krivično djelo “Nesavjestan rad u službi”.

U prethodnom periodu, protiv naprijed navedenih lica, a tokom realizacije akcije „Uplatnica“, policijski službenici Policijske uprave Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, takođe su podnijeli dva izvještaja za počinjena ista krivična djela, u kojima je utvrđeno da su budžet Republike Srpske oštetili za iznos od 79.909,09 KM.

Ukupna materijalna šteta a ujedno i ostvarena protivpravna imovinska korist, nastala izvršenjem svih krivičnih djela iznosi 226.667,94 KM.

PU Prijedor
Foto – ilustracija