Iz budžeta grada Prijedora prošle godine potrošeno je 80.000 KM za dopunska prava ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Od toga je 72.100 KM utrošeno za naknade troškova sahrane, liječenja i školovanja, dok je 7.900 KM izdvojeno za trajno stambeno zbrinjavanje.

Iz Boračke organizacije grada Prijedora ističu da je novčana pomoć iz gradske kase u sadašnje vrijeme od velike koristi.

– Najznačajniji je novac koji dobijemo za lijekove i liječnje ratnih vojnih invalida. Odluku donosi Odbor ratnih vojnih invalida i on nije odbio nijedan zahtjev za pomoć u prošloj godini. Jedini uslov je da su korisnici nezaposleni i mogu dobiti po 100 KM za liječenje – ističe Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Tako je u prošloj godini za lijekove i liječenje prijedorskih ratnih – vojnih invalida iz budžeta grada isplaćeno 21.250 KM. Pored toga, Fond Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora za liječenje 136 svojih korisnika dobio je 13.600 KM. Ukupno u prošloj godini, za lijekove i liječenje pripadnika boračkih kategorija iz budžeta grada Prijedora utrošeno je 42.000 KM. Za korisnike ove dvije organizacije grada na Sani, značajna je i naknada za troškove sahrane koja iznosi 300 KM.

Boračka organizacija je prošle godine dobila 4.000 KM za 13 sahrana, dok je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, za troškove sahrane šest korisnika dobilo 1.800 KM. Treće dopunsko pravo boračke populacije je naknada troškova školovanja i nabavka udžbenika.

U prošloj godini je za ovu namjenu za 150 korisnika Boračke organizacije izdvojeno je 20.700 KM, dok je za 16 članova porodica poginulih i zarobljenih izdvojeno 3.600 KM.

Iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora navode da su u prošloj godini novcema za stambeno zbrinjavanje plaćeni radovi priključka na toplovodnu mrežu za zgradu u kojoj je obezbjeđen 41 stan za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

– Pored toga, novac za dopunska prava trošen je za popravke stambenih objekata kako bi se spriječilo nastajanje većih oštećenja – kažu iz ovog Odjeljenja.

Dopunska prava od 2006. godine

Iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora, navode da osnovna prava ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca i boraca ostvaruju novcem iz budžeta Republike Srpske.

– Zbog česte pojave da se u određenim situacijama treba reagovati na pojedinačne zahtjeve, a koji su vezani za pomoć prilikom liječenja, stambenog zbrinjavanja, školovanja i sličnog, odbornici grada Prijedora usvojili su odluku o dopunskim pravima koja se isplaćuju od januara 2006. godine – kažu iz ovog Odjeljenja.

EuroBlic-srpskainfo.com