Policijska uprava Prijedor, u vremenskom periodu od 05.03. do 19.03.2018. godine, sprovela je republičku akciju pod nazivom „Odnos vozač-pješak“ s ciljem da se preventivnim prisustvom na terenu i preduzimanjem represivnih mjera prema počiniocima prekršaja stvori što bezbjedniji ambijent za sve učesnike u saobraćaju, s posebnim akcentom na bezbjednost pješaka.

Po akcentu akcije ukupno je sankcionisano 804 vozača i 190 pješaka, te su tom prilikom zbog počinjenih prekršaja izdavanjem prekršajnog naloga sankcionisana 994 učesnika u saobraćaju.

Od ukupnog broj sankcionisanih vozača motornih vozila, 559 je sankcionisano zbog nepoštovanja obaveza prema pješacima, te 245 zbog nepropisnog parkiranja na površinama namijenjenim za kretanje pješaka.

Od ukupnog broja sankcionisanih pješaka izdvajamo prekršaje pješaka koji se odnose na kretanje pješaka van naselja, gdje tom prilikom isti u toku noći i u vrijeme smanjene vidljivosti, nisu koristili svjetloodbojne prsluke, kao i prekršaje pješaka koji su sankcionisani zbog kretanja kolovozom pod uticajem alkohola.

Policijska uprava Prijedor će i u narednom periodu sprovoditi pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaja, sa akcentom na odnos vozač-pješak, te apelujemo na vozače da se prilikom kretanja vozilom pridržavaju zakonom propisanih obaveza prema pješacima.

Istovremeno skrećemo pažnju pješacima da se pridržavaju zakonskih pravila o kretanju na putu, da se ne kreću kolovozom pod uticajem alkohola, kao i da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom kretanja van naselja, koriste svjetloodbojne prsluke, jer samo na taj način mogu bezbjedno da učestvuju u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija