pressrs-sladjan janjaninPrijedorčanin Slađan Janjanin (23) se ovih dana na Mrakovici priprema za meč karijere u WBC bokserskoj federaciji, gde će se boriti za evroazijsko-pacifičku titulu prvaka u velter kategoriji.

– Boksujem 28. novembra na reviji “Spartan boxing night” u gradiću Olstin u severnoj Poljskoj. Sastaću se sa Tomom Rajheom iz Lajpciga, bivšim amaterskim prvakom Nemačke koji trenutno ima 14 pobeda u profi ringu. Daću sve da ga srušim i osvojim ovaj pojas jer, po mojim informacijama, do sada niko s ovih prostora nije radio meč ovakve važnosti. Reviju će prenositi nacionalna poljska televizija, a verovatno i kanal Eurosport jer se jedan od poljskih boksera bori za svetsku titulu – tvrdi Janjanin, koji na Kozari ima kondicione pripreme.

Braća za sparing

– Sparinguju mi moja braća Miloš i Dražan, koji su takođe bokseri, a trebalo bi da za nekih 20 dana idem na sparing u Rusiju – otkriva Janjanin, kome je ovaj meč ugovorio menadžer i promotor Dalibor Ban, koji živi u Nemačkoj.

– On je već nekoliko boksera doveo do titula Balkana, Evrope i sveta. Inače, imam osam mečeva bez poraza, od kojih sedam nokautom. Najzanimljivije je bilo protiv dosta starijeg Miše Nikolića, koga sam dobio na poene iako je imao 19 profi pobeda i boksovao sa četiri prvaka sveta – kaže Janjanin.
On navodi da je u svom poslednjem profi meču u Somboru pobedio Danijela Samardžića iz Novog Sada, a ako pobedi Rajhea, mogao bi da napadne jače bokserske verzije, Evropu i svet.

sladjan janjaninCilj otvaranje vlastitog kluba

– Samo tako mogu da privučem bogatije sponzore, otvorim svoj klub i boksujem na velikim mečevima u RS, što mi je krajnji cilj. Ponavljam, ako osvojim ovu titulu, trebalo bi mi nekih pet velikih pobeda da stignem do mečeva za prvaka Evrope u WBC-u. Inače, prvak sveta u mojoj kategoriji je i dalje nedostižni Flojd Mejveder, koji je najplaćeniji sportista na svetu – ističe mladi bokser i priznaje da se trbuhom za kruhom odvojio od amaterskog boksa.

– Taj boks, koji je bio izuzetno razvijen u bivšoj Jugi, nažalost, zamire zbog lošeg finansijskog stanja u državi i zato što se u njega malo ulaže, a sportista od nečega mora da živi. Naime, mi posle Antona Josipovića nemamo olimpijskih prvaka pa svi, kada kao amaterski prvaci dođu u neke zrelije godine ili do seniorske konkurencije, odlaze u profesionalce jer nema podrške. Naposletku, ako ne uspeju u profi ringu, oni najčešće prestaju da se bave boksom – objašnjava ovaj bivši amaterski seniorski prvak RS koji se boksom bavi 13 godina.

Bez podrške institucija!

Janjanin kaže da evroazijsko-pacifičku titulu napada bez ikakve pomoći institucija i uz podršku malog broja sponzora i pojedinaca, kojima zahvaljuje.

– Ovde je takvo stanje da ću tek, ako uspem, moći da odem do nekog gradskog ili državnog činovnika i tražim bilo kakvu pomoć. Inače, za ovo sam dosta žrtvovao. Ne radim već dva meseca, a pre toga radio sam povremeno kao konobar ili sa kartama na ulazu u diskoteke. Jednostavno, moram da osvojim ovu titulu. Nema mi druge – kaže naš sagovornik.

Press RS