Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković boravio je početkom ove sedmice u Beču gdje je učestvovao u radu dvodnevne konferencije pod nazivom “Održivi i inkluzivni razvoj u Jugoistočnoj Evropi – Gradovi za ljude” u organizaciji Svjetske banke.

“Suština konferencije je bila da od razvijenih i većih evropskih gradova dobijemo odgovore kako su oni razriješili određene probleme tokom razvoja svojih sredina, bilo da je riječ o manjim opštinama ili gradovima na polju infrastrukture i urbanog planiranja, planiranja razvoja grdova, kako su upravljali finansijama i povećavali vlastite izvorne prihode i razvoj rješenja u pravcu takozvanih `pametnih gradova`”, rekao je gradonačelnik Đaković.

Tokom trajanja konferencije fokus je bio usmjeren na oblasti izgradnje, uspostavljanju što većeg broja zelenih površina i planiranju transporta i prevoza ljudi u gradovima s ciljem smanjenja korištenja broja vozila.

“Razmatrani su načini kako da se pospješi jačanje javnog prevoza i uvođenje principa `bajk šeringa`, odnosno vožnje bicikala i pješačkih zona i na konferenciji se moglo čuli dosta dobrih i korisnih rješenja”, rekao je Đaković.

Konferencija “Održivi i inkluzivni razvoj u Jugoistočnoj Evropi – Gradovi za ljude” okupila je 120 načelnika i gradonačelnika iz cijele Jugoistične Evrope.

Pored gradonačelnika Prijedora, u radu konferencije učestovali su i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske LJubiša Ćosić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

www.prijedorgrad.org