Da li građani znaju da posjedovanje oružja uz sebe nosi odgovornost i obavezu? Posjedovanje oružnog lista je zakonska obaveza, a za one koji ga nemaju ili na vrijeme ne zamijene, slijede kazne.

Većina Prijedorčana koje smo anketirali, kaže, da ne posjeduje oružje. Oni koji ga u svom vlasništvu imaju, kažu da imaju i potrebnu dokumentaciju.

Za oružni list je, uz potrebnu dokumentaciju, potrebno izdvojiti 160 KM. Za osobe koje su naslijedile oružje važe ista pravila. Ako ne žele da ga registruju na svoje ime, postoji više mogućnosti.

– Lice može lično da nađe kupca ili da putem ovlaštenog prodavca izvrši prodaju oružja. Takođe, oružje može pretvoriti u trofejno i takav komad oružja može predati Republici Srpskoj bez prava na naknadu – pojašnjava Јelena Samardžija, načelnik Odjeljenja za kadrovske poslove PU Prijedor.

Postoje prava, ali i obaveze. Vlasnik oružja dužan je da posjeduje oružni list ili da ga zamijeni po njegovom isteku i to 30 dana prije samog isteka dokumenta. Za one koji ne poštuju pravila slijede novčane kazne od 500 do 1.200 KM i oduzimanje oružja.

– Kada su u pitanju, uslovno rečeno stari oružni listovi, odnosno oružni listovi koji su istekli 2014, 2015 i 2016. godine tu je sankcija još viša, još je novčani iznos veći od 1.200 do 1.500 KM – kaže Samardžija.

Rok važenja oružnog lista je 10 godina, a za lica koja imaju 65 godina i više, izdaje se trajno.

RTRS