U blizini poznatog prijedorskog kupališta i izletišta Žeger na rijeci Sani nedavno su primijećeni dabrovi.

Da je riječ o malim, ali izrazito sposobnim životinjama, koje zubima lako mogu da prepilaju i obore najveća stabla pokraj rijeka, svjedoče fotografije koje smo zabilježili u Staroj Rijeci, u opštini Oštra Luka.

Marko Tomić, mještanin Batkovaca, susjednog sela kod Stare Rijeke priča nam da je nedavno odlazeći na posao naišao na prepreke na lokalnom putu Stara Rijeka – Ljubija, ali kako kaže nije toliko obraćao pažnju sve dok se takve scene nisu ponovile.

-Kada sam prvi put vidio stable kao prepreke, mislio sam da ih je vjetar srušio. Međutim, kada se situacija ponovila shvatio sam da se radi o nečem drugom – kaže Tomić.

Dodaje da mu je i pojava vode koja je tekla lokalnim putem bila sumnjiva jer se njeno korito nalazi pored, ali nije bilo velikih padavina.

-Pogledao sam bolje u vodu, vidio sam da je odvodni kanal zatvoren. Prišao sam potoku i vidio sam oborenih dosta stabala, što zasigurno nije napravio niko drugi već dabar – ističe Tomić.

Stara Rijeka je po svemu sudeći dobila novog stanovnika nakon 100 godina.

Dabar se naselio na tzv.lokalitet „Ciganuša“ u ovom mjestu, a kako za naš sajt priča i Dragan Tomić mještanin istog sela, on je još prije skoro godinu dana „gazdovao“ i u Batkovcima kada je pravio prepreke u Batkovačkoj vodi i time plavio poljoprivredne usjeve.

-Jeste da rušenjem stabala mogu da naprave štetu, ali milina ih je vidjeti. Problem će biti jedino ako se namnože i naprave još veće štete – kaže Dragan.

Dabar je zaštićena životinja u BiH i jedan je od najvećih glodara koji naseljavaju Evropu i Aziju.

Prema nekim istraživanjima u Republici Srpskoj i BiH dabrova nije bilo jedan vijek, da bi polako počeli da ih posljednjih godina viđaju na području Gradiške, Laktaša, Šipova, Donjeg Vakufa i drugih mjesta a sada i u Staroj Rijeci i Prijedoru.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com