novi sjaj bereka (1)„Novi sjaj Bereka – rekonstrukcija tribina na stadionu Poljana“ naziv je projekta čija realizacija kreće uskoro.

Najzaslužniji za ovaj projekat čije ime samo govori o čemu se radi su Fondacija Mozaik iz Sarajeva i neformalna grupa građana iz prijedorskog naselja Raškovac, gdje se i nalazi pomenuti stadion.

Tim povodom je u prostorijama stadiona održan kraći radni sastanak grupe građana iz Raškovca te fudbalera FK „Berek 1975“ i FK „FSA Prijedor“ koji koriste „Poljanu“.

-Fondacija Mozaik uz pomoć USAID-a je raspisala konkurs za projekte neformalnih grupa u lokalnim zajednicama kako bi se pomoglo građanima sa poplavljenih područja. Na području Mjesne zajednice Raškovac se okupila grupa građana koju su činili pojedinci aktivni u nekoliko udruženja i NVO – povrdila je Azra Pašalić voditelj projekta „Novi sjaj Bereka – rekonstrukcija tribina na stadionu Poljana“

novi sjaj bereka (2)Ona je dodala da se radi o jednom radosnom događaju za sve stanovnike ovog dijela Prijedora koji rekonstrukciju tribina i prostorija na stadionu „Poljana“ čekaju više od 20 godina.

-Vrijednost radova je 15.000 KM, a s obzirom da donacija Mozaika i USAID-a iznosi 10.000 KM, u obavezi smo da sami prikupimo ostalih 5.000 KM – kaže Mile Vujasin, projekt menadžer u ovoj akciji.

Projekat je doniran preko Fondacije Mozaik kroz program „PRO budućnost“ i Fonda solidarnosti za poplavljena područja, gdje su donirana sredstva u iznosu do 10.000 KM za obnovu institucija, domova omladine ili sportske klubove koji su pretrpjeli štetu u poplavama.

-Iskoristili smo to kako bi došlo do rekonstrukcije tribina stadiona „Poljana“ što bi spriječilo prokišnjavanje u unutrašnje prostorije. Sami mještani Raškovca te Fudbalski klub „Berek 1975“ su to odlično prihvatili i nadamo se da će stadion zaista zasijati u novom svjetlu – dodaje Vujasin.

Hasan Elkaz, stanovnik Raškovca i član uprave FK „Berek 1975“ kaže da na ovom području živi od rođenja, preko 60 godina, i da se kao dijete igrao na Bereku.

novi sjaj bereka (3)-Član sam uprave FK „Berek 1975“ već nekoliko godina i ovogodišnje poplave su totalno uništile klupske prostorije jer je voda dva puta ulazila do visine od gotovo jednog metra u unutrašnjosti stadiona. Osim toga, betonski krov, odnosno tribine, su u jako lošem stanju pa čim pada kiša prokišnjava u svlačionice i ostale prostorije na „Poljani“ – priča Elkaz.

On dodaje da je pomenuta donacija značajna ali ipak nedovoljna za sve ono što treba uraditi. Na prijedlog stručnih lica i majstora planirano je da se tribine „presvuku“ sa 10 centimetara armiranog/nepropusnog betona kako bi se i uredile tribine i riješio problem prokišnjavanja.

-Pozivam sve mještane, simpatizere Bereka, građane Prijedora, kako domaće tako i one u dijaspori, da nam pomognu da prikupimo preostali iznos od 5.000 KM. Naša želja je da radove planirane ovim projektom završimo do kraja godine kako bi tradicionalnu „Plavo-bijelu noć“ u kojoj se okupljaju i druže prijatelji našeg kluba, održali na stadionu „Poljana“ u obnovljenim klupskim prostorijama – dodao je Elkaz.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić