Srpsko pjevačko društvo “Vila” iz Prijedora sinoć je proslavilo svoju krsnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiju kao Mitrovdan.

Predsjednik ovog društva, protojerej stavrofor Ranko Maletić rekao je novinarima da je Mitrovdan obilježavan od njenog postanka pa do Drugog svjetskog rata, a sve je obnovljeno prije 20-ak godina.

-Pred sadašnjim članovima “Vile” je rad, ali su tu i veliki planovi da hor iduće godine nastupi na nekom od prestižnih evropskih takmičenja – rekao je dirigent hora Aljoša Novaković.

On je podsjetio da je ovaj hor bio najbolji 2016.godine na Međunarodnom festivalu u Ohridu u konkurenciji 22 hora.

-Uslijedila je smjena generacija i sada radimo kao ženski hor koji je za dva mjeseca pripremio liturgiju u našem hramu a imamo i zakazane nastupe. To što je ovo sada samo ženski hor podstrek je da se radi dobro i dostignu dometi prethodnih generacija ranijeg mješovitog hora – dodao je Novaković.

Obilježavanju krsne slave SPD “Vila” prisustvovali su zvaničnici Gradske uprave, kao i donatori koji godinama pomažu rad jednog od najstarijih pjevačkih društava sa ovih prostora koje postoji već 132 godine.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com