Simboličnim presijecanjem vrpce, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ministar raseljenih lica i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić predali su danas na upotrebu rekonstruisanu salu na stadionu “Poljana” u naselju Raškovac te lokalni put Rakovčani-Hambarine.

Realizaciju ova dva projekta zajednički su finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa 60 odsto i Grad Prijedor sa 40 odsto sredstava.

U adaptaciju sale je uloženo 50.000 KM a za dionicu puta od Hambarina do Rakovčana 140.000 KM.

Đaković i Ramić su danas razgovarali o postojećoj, kao i razvijanju novih formi saradnje s ciljem realizacije projekata koji su od koristi za povratnike.

-Prostor ispod tribina stadiona “Poljana” bio je pštećen u velikim poplavama 2014.godine. Nakon renoviranja postao je multifunkcionalan i ovdje se sada mogu održavati brojne društvene aktivnosti te će služiti svim mještanima ovog dijela grada – rekao je Đaković.

Ministar Ramić je istakao dobru saradnju sa Gradskom upravom Prijedora koja je kao rezultat imala realizaciju više infrastruktrunih projekata na području grada.

-Jedan od naših strateških ciljeva jeste veća saradnja sa lokalnim vlastima. Tako se i u finansijskom smislu ostvaruje više novca za povratničku populaciju, a jednako važna je i simbolička dimenzija, jer ovim procesom stvaramo situaciju da lokalne vlasti priznaju povratnike kao svoje građane i povratničke zajednice kao legitimno dijelove lokalne zajednice – istakao je Ramić.

On je dodao da su dogovorena zajednička ulaganja u odnosu 60:40 a ranije je dogovoreno da će Ministarstvo na području Prijedora u 2016. i 2017. godini investirati oko 500.000 KM u projekte infrastructure koji su vidljivi u povratničkim zajednicama.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Video – RTRS