Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada ove Uprave za proteklih devet mjeseci, te je stanje bezbjednosti ocijenjeno kao stabilno i dobro.

Za devet mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 689 krivičnih djela (za 11,2 manje). Ukupan broj evidentiranih krivičnih djela u posljednje tri godine u padu je za 200 krivičnih djela ili za 22%. Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 71,9%, dok ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 86,9%. U zadnje tri godine evidentan je porast procenta rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu za 31%.

Što se tiče krivičnih djela protiv života i tijela, u ovoj godini evidentirano je ukupno 56 krivičnih djela, od čega je značajnije djelo dvostrukog ubistva i teška tjelesna povreda sa smrtnom posljedicom. (sva djela su rasvjetljena).

Iz oblasti opšteg kriminaliteta broj evidentiranih krivičnih djela za devet mjeseci iznosi 561 što je za 86 krivičnih djela ili 13,3% manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirano su ukupno 324 krivična djela (434). Krivičnih djela krađe i teške krađe evidentirano je 248 (319) ili 22,3% manje. Oblast imovinskih krivičnih djela bilježi pozitivan trend smanjenja broja evidentiranih krivičnih djela i visok procenat ukupne rasvjetljenosti 75,5 %.

U toku ove godine evidentirano je jedno krivično djelo razbojništva (10) i dva pokušaja.

Kada su u pitanju krivična djela gdje su predmeti izvršenja vozila, za devet mjeseci ove godine otuđeno je 14 vozila (15). Rasvjetljeno je i pronađeno 10 vozila, a pronađena su i dva vozila otuđena u prethodnom periodu i jedno vozilo sa potraga INTERPOL-a.

Policijska uprava Prijedor je tokom izvještajnog perioda kompletirala i nadležnom tužilaštvu proslijedila tri predmeta za koja je izvršiocima određen pritvor (krivično djelo „Teška tjelesna povreda“ sa smrtnim ishodom, „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“ i jedan izvještaj za više imovinskih krivičnih djela).

Tokom devet mjeseci ove godine, na području Policijske uprave Prijedor, evidentirano je 10 slučajeva lažnih prijava krivičnih djela. Sve evidentirane lažne prijave krivičnih djela su rasvjetljene, a njihovi počinioci procesiurani.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 60 krivičnih djela, kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu preko 761.000 KM.

Načelnik Ivanić istakao je da je Policijska uprava Prijedor ostvarila dobre rezultate kada je u pitanju sprečavanje zloupotrebe opojnih droga. Broj evidentiranih krivičnih djela iz ove oblasti za devet mjeseci ove godine je 31 (43). Izvršeno je 54 oduzimanja opojnih droga, od čega je 24kg marihuane, 293 grama amfetamina, 10 grama heroina i 105 stabljika marihuane.

Akcija „Uplatnica“ rezultirala je podnošenjem 8 izvještaja protiv 11 lica, a krivična djela rasvjetljena u okviru ove akcije odnose se na falsifikovanje uplatnica za uplatu naknada prilikom registracije motornih vozila, kao i na falsifikovanje kupoprodajnih ugovora i punomoći u postupku odjave i registracije vozila.

Dosadašnjim aktivnostima akcije „Tabacco“ pronađeno je i oduzeto ukupno 587,2 kg rezanog duvana i 4.987 kutija različitih vrsta cigareta, bez akciznih markica.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je ukupno 459 prekršaja. Evidentan je pad broja prekršaja u zadnje tri godine za 21%. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Policijski službenici ove Uprave kontinuirano sprovode preventivne aktivnosti u cilju sprečavanja incidenata motivisanih mržnjom, a za devet mjeseci ove godine nije evidentirano nijedno djelo motivisano mržnjom koje bi izazvalo veće uznemirenje građana i javnosti. U pogledu protekle turističke sezone i dolaska većeg broja građana iz inostranstva, sprovele su se planske aktivnosti prevencije i represije prosjačenja. U tom pogledu na području Policijske uprave Prijedor od 19. juna do kraja mjeseca avgusta sprovedena je akcija usmjerena na sprečavanje svih pojavnih oblika prosjačenja.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja za devet mjeseci ove godine evidentirano je 20.683 prekršaja, dok je broj saobraćajnih nezgoda u posmatranom periodu 662.

Evidentirano je šest saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima u kojima je poginulo šest lica i to tri vozača, jedan motociklista,jedan biciklista i jedno lice koje se prevozilo na traktoru. Za posljednje tri godine smanjen je broj smrtno stradalih lica za sedam, odnosno za 53%.

Povodom početka školske godine, Policijska uprava Prijedor, tokom septembra mjeseca, sprovela je aktivnosti republičke akcije ‘“Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koja je preventivnim i represivnim mjerama doprinijela ostvarivanju dobre bezbjednosti osnovaca i srednjoškolaca kao učesnika u saobraćaju.

Tokom proteklog perioda Policijska uprava Prijedor je u kontinuitetu realizovala akcije kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanja alkoholisanosti vozača, kontrolu motocikla, lakih motocikla i bicikla i tehničke ispravnosti vozila.

Načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić, na današnjoj konferenciji, posebno je istakao značaj saradnje sa medijima i građanima, uz čiju pomoć su policijski službenici, u toku ove godine, rasvjetlili dva krivična djela i otkrili 3 izvršioca. Načelnik se zahvalio na ovoj saradnji i apelovao na građane i predstavnike medija na ovakav vid pružanja pomoći policijskim službenicima.

PU Prijedor