Prošlo je tek dvadesetak dana od svečanog otvaranja petog murala u okviru projekta „Prijedor grad murala“ koji realizuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedora.

Glavne gradske ulice sada krase „Šeširdžija“, „Transformacija“, „Vrt“, „Grad“ i “Negdje između početka i kraja”.

Daleke 1998.godine prvi mural u Prijedoru, na zidu Elektrotehničke škole, oslikala je italijanska umjetnica Paola de Manincor zajedno sa djecom iz kolektivnih centara.

Baš zbog toga nagrada za najbolji mural u Prijedoru nosi njeno ime a do sada su je dobili Nataša Konjević, Atila Samoži, Raul Oprea, “Dim Tim” i Selver Begić.

Dok mnogi naši sugrađani cijene i poštuju ovu vrstu umjetnosti, ima i onih koji izgleda misle drugačije a svojim postupcima sramote svoj grad.

Kako drugačije objasniti ono što se može vidjeti na zidu školske sale Elektrotehničke škole.

Naime, prvi prijedorski mural vandalizovan je od strane nepoznatih počinilaca i, po svemu sudeći, nepovratno oštećen.

Preko njega je išarano više desetina oblika koji svojim izgledaju kao “obrnuti krst”, znak koji često koriste satanističke sekte i njihovi članovi.

-Udruženje Program Prijedor iz Trenta i Agencije lokalne demokratije Prijedor su jako tužni što se mural, koji je stajao gotovo netaknut na Elektrotehničkoj školi skoro 20 godina, upropastio na ovako gnusan i iznad svega degutantan način. Ipak, vjerujemo da će nadležne službe uraditi svoj posao i istražiti slučaj te pronaći počinioce, te da će Grad Prijedor učiniti sve što je u njegovoj moći da pokuša spasiti i sačuvati mural koliko je to moguće – rekla je Slađana Miljević iz ALD Prijedor.

Kako nezvanično saznajemo, ovaj vandalizam dogodio se krajem protekle sedmice.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com