Mještani zaseoka Donji Garevci kod Prijedora, njih 144, potpisalo je peticiju kojom zahtijevaju od gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića da im pomogne u rješavanju infrastrukturnih problema.

Uz peticiju su poslali i zahtjev za razgovor sa prvim čovjekom grada do kojeg već godinama pokušavaju da dođu. Naime, njihovi zvanični dopisi lokalnoj upravi počeli su 2011. godine, dok je Prijedor još bio opština, a njen načelnik Marko Pavić. Posljednji zahtjev, ovog mjeseca uputili su predsednici Savjeta mesnih zajednica Donji Orlovci i Donji Garevci, u kojem traže pomoć.

– Naš problem je put. On je u katastrofalnom stanju, a glavna je komunikacija djeci do škole i glavni put za Prijedor. Međutim, on nije ni za zaprežna vozila – napisali su mještani u zahtjevu gradskoj upravi i navode da je sva infrastruktura u lošem stanju.

– Nemamo kvalitetnu vodu za piće, električnu energiju, a što je nepojmljivo nemamo prilaz normalan za 21. vijek svojim kućama. Tri kilometra smo udaljeni od Prijedora, a za koji smo, čini nam se, građani trećeg reda – smatraju mještani Donjih Garevaca.

Dodaju da ovdje živi 40 domaćinstava sa oko 200 stanovnika, od kojih je veliki broj mladih koji ne vide budućnost bez poboljšanja uslova života u ovom zaseoku.

– U peticiji tražimo pomoć od gradonačelnika, za popravku infrastrukture, jer zimu u ovakvim uslovima ne smijemo dočekati – zaključuju očajni mještani u zahtjevu i dodaju da su spremni da pomognu u slučaju rješavanja njihovih problema.

Gradonačelnik Prijedora poručio je da kao prvi čovjek grada, nema slobodnog vremena za razgovor sa građanima.

– Imam toliko zahtjeva pojedinaca i grupa građana, i da ništa drugo ne radim, imao bih posla godinu ili dvije. Mi prednost dajemo mjesnim zajednicama, preko kojih bi trebalo da budu rješavani problemi, ali se trudim da što više takvih zahtjeva ispoštujemo – poručio je Đaković.

I političari ih zaobilaze

U Donjoj Orlovci i Donjim Garevcima očekuju odgovor gradske uprave na njihov zahtjev.

– Nadamo se pozitivnom odgovoru, jer je put zaista loš, a i mještani kažu da niko od političkih predstavnika nije posjećivao ovaj kraj – kaže predsjednica Savjeta mjesnih zajednica Milica Grabež.

EuroBlic