Na željezničkoj stanici u Banjaluci 12 željezničara od juče štrajkuje glađu, tražeći da im se isplate zaostale naknade za topli obrok i prevoz.

– Naše plate su mizerne i bez tih naknada mi nemamo čime doći na posao, niti šta jesti. Štrajkujemo glađu, jer smo ionako gladni. Čim nam isplate ono što nam duguju, eto nas na poslu – poručio je jedan od lidera štrajkača, Zlatko Marin.

On je potvrdio da je jutros željezničarima uplaćena jedna naknada za topli obrok, ali im preduzeće duguje još dva topla obroka i četiri naknade za prevoz, što iznosi oko 450 do 500 KM po radniku.

Mada je ranije najavljivano da u štrajk idu bez njega, gladovanju se od prvog dana pridružio i Prijedorčanin Čedomir – Čedo Knežević, ikona martovskog štrajka, koji je tada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika doveo na željezničku stanicu. Dodikovim obećanjem i uplatom plate tada je štrajk prekinut, a Čedo i Dodik su u to ime u staničnom bifeu nazdravili rakijom.

Ovog puta Dodik se nije pojavio, a ako bi i došao, poručuju željezničari, ništa mu to ne vrijedi, jer samo novac na njihovim računima može prekinuti štrajk.

– Ako dođe, malo ću ga školovati: održaću mu nekoliko časova opšteg i političkog bontona i objasniti mu da nije lijepo da laže – poručuje Čedo.

Među štrajkačima se nije pojavio ni ministar saobraćaja RS Neđo Trninić, ali im je preko medija poručio da „nemaju razloga za štrajk“ i da su „izmanipulisani“.

Ni direktor Željeznica RS Dragan Savanović nije došao na banjalučku stanicu, ali je štrajkačima poslao poruku da „razmisle o svom radno-pravnom statusu“, što je, tvrde željezničari, „pristojnije ime za prijetnju otkazom“.

Uz to, uprava ŽRS je zaključala vrata na staničnoj zgradi, kako bi štrajkačima glađu dodatno zakomplikovala situaciju.

Juče su radnici štrajk glađu započeli na ulici ispred stanice, jer su sva vrata bila zaključana, čak i za putnike. Danas je ulaz u stanicu otključan, ali je i dalje zaključan izlaz na perone, pretpostavlja se zato što uprava strahuje od martovskog scenarija, kada su nezadovoljni radnici blokirali prugu i obustavili saobraćaj.

Prijetnja samospaljivanjem

– Šefovi su mi poručili da sutra u 7 ujutru moram da se pojavimo na poslu, inače mi slijedi otkaz, ali ja ne želim da ostavim drugove i prekinem štrajk. Ako dobijem otkaz, preostaje mi samo da se spalim pred zgradom Vlade RS – rekao je Čedomir Knežević.

Podrška Restarta

Za sada, štrajkače glađu su, od organizacija, podržali samo „restartovci“. Lider NVO „Restart Srpska“ Stefan Blagić poručio je da je trenutna situacija na ŽRS kulminacija propasti koja traje već deset godina.

Štrajkači tvrde da ih, bar do sada, nisu podržali ni Savez sindikata RS Ranke Mišić ni Konfederacija sindikata Obrada Belenzade, nego jedino Sindikat prijedorskog „Mitala“.

EuroBlic

Povezane vijesti

PRIJEDOR: USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2017. I NACR... Odbornici Skupštine Prijedora su na današnjoj sjednici usvojili Nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od oko 40 miliona KM. Glasovima većine odbor...
DOM ZDRAVLJA PRIJEDOR ZADOVOLJAN ODZIVOM RODITELJA... Nakon epidemije morbila koja je proglašena u Srbiji, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zbog niske stope vakcinacije MRB vakcinom zatražio j...
NOVO ZASJEDANJE SKUPŠTINE: PRIJEDLOG STATUTA GRADA... Ove srijede, 22.novembra biće održana 12. sjednica Skupštine grada Prijedora a na Dnevnom redu će se naći 11 tačaka. Nakon Aktuelnog časa pred odbo...
PRIJEDOR: NEISPLATIVA NAPLATA PARKINGA SMS PORUKAM... Iz Gradske uprave Prijedora kažu da je uvođenje usluge plaćanja parkinga putem SMS poruke trenutno neisplativo. Šef Odjeljenja za saobraćaj i parki...
POLICIJSKA UPRAVA PRIJEDOR OBILJEŽILA KRSNU SLAVU ... Povodom obilježavanja Krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Svetog Arhangela Mihaila, pripadnici Policijske uprave Prijedor p...
GLADNI I OČAJNI GRAĐANI PRIMORANI DA KRADU SEKUNDA... Tridesetjednogodišnji Mirza Begović iz Visokog, koji je nedavno teško povrijeđen u Pijačnoj ulici u sarajevskom naselju Stup nakon što je pokušavao iz...
PRIJEDOR: JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA GRADA ZA... Odjeljenje za finansije prijedorske Gradske uprave organizovalo je javnu raspravu o Nacrtu budžeta za 2018. godinu, na kojoj su učestvovali građani, p...
EKIPA JEDINICE ZA PODRŠKU PU PRIJEDOR POBJEDNIK TU... Povodom obilježavanja Krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Svetog Arhangela Mihaila, Policijska uprava Prijedor organizovala...