Na željezničkoj stanici u Banjaluci 12 željezničara od juče štrajkuje glađu, tražeći da im se isplate zaostale naknade za topli obrok i prevoz.

– Naše plate su mizerne i bez tih naknada mi nemamo čime doći na posao, niti šta jesti. Štrajkujemo glađu, jer smo ionako gladni. Čim nam isplate ono što nam duguju, eto nas na poslu – poručio je jedan od lidera štrajkača, Zlatko Marin.

On je potvrdio da je jutros željezničarima uplaćena jedna naknada za topli obrok, ali im preduzeće duguje još dva topla obroka i četiri naknade za prevoz, što iznosi oko 450 do 500 KM po radniku.

Mada je ranije najavljivano da u štrajk idu bez njega, gladovanju se od prvog dana pridružio i Prijedorčanin Čedomir – Čedo Knežević, ikona martovskog štrajka, koji je tada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika doveo na željezničku stanicu. Dodikovim obećanjem i uplatom plate tada je štrajk prekinut, a Čedo i Dodik su u to ime u staničnom bifeu nazdravili rakijom.

Ovog puta Dodik se nije pojavio, a ako bi i došao, poručuju željezničari, ništa mu to ne vrijedi, jer samo novac na njihovim računima može prekinuti štrajk.

– Ako dođe, malo ću ga školovati: održaću mu nekoliko časova opšteg i političkog bontona i objasniti mu da nije lijepo da laže – poručuje Čedo.

Među štrajkačima se nije pojavio ni ministar saobraćaja RS Neđo Trninić, ali im je preko medija poručio da „nemaju razloga za štrajk“ i da su „izmanipulisani“.

Ni direktor Željeznica RS Dragan Savanović nije došao na banjalučku stanicu, ali je štrajkačima poslao poruku da „razmisle o svom radno-pravnom statusu“, što je, tvrde željezničari, „pristojnije ime za prijetnju otkazom“.

Uz to, uprava ŽRS je zaključala vrata na staničnoj zgradi, kako bi štrajkačima glađu dodatno zakomplikovala situaciju.

Juče su radnici štrajk glađu započeli na ulici ispred stanice, jer su sva vrata bila zaključana, čak i za putnike. Danas je ulaz u stanicu otključan, ali je i dalje zaključan izlaz na perone, pretpostavlja se zato što uprava strahuje od martovskog scenarija, kada su nezadovoljni radnici blokirali prugu i obustavili saobraćaj.

Prijetnja samospaljivanjem

– Šefovi su mi poručili da sutra u 7 ujutru moram da se pojavimo na poslu, inače mi slijedi otkaz, ali ja ne želim da ostavim drugove i prekinem štrajk. Ako dobijem otkaz, preostaje mi samo da se spalim pred zgradom Vlade RS – rekao je Čedomir Knežević.

Podrška Restarta

Za sada, štrajkače glađu su, od organizacija, podržali samo „restartovci“. Lider NVO „Restart Srpska“ Stefan Blagić poručio je da je trenutna situacija na ŽRS kulminacija propasti koja traje već deset godina.

Štrajkači tvrde da ih, bar do sada, nisu podržali ni Savez sindikata RS Ranke Mišić ni Konfederacija sindikata Obrada Belenzade, nego jedino Sindikat prijedorskog „Mitala“.

EuroBlic

Povezane vijesti

DONACIJA JELENE GOVEDARICE IZ PRIJEDORA: BESPLATNE... Jelena Govedarica, vlasnica modne agencije iz Prijedora, uspjela je za kratko vrijeme da osigura 30-ak haljina za maturantkinje koje žive na područjim...
ALD PRIJEDOR: ODRŽAN PRVI KOORDINACIJSKI SASTANAK ... Od 08.02. do 11.02.2016. godine u Knjaževcu je organizovan prvi koordinacijski sastanak Regionalne mreže za lokalnu demokratiju. Mreža je osnovana ...
PRIJEDOR-IVANIĆ: PREKOMPOZICIJA SAVJETA MINISTARA ... Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas da su sve priče u vezi sa mogućom rekonstrukcijom Savjeta ministara BiH i f...
DRŽAVA I NAROD NISU ZABORAVILI POGINULE BORCE R... Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Prijedoru da su posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca zn...
CENTAR ZA SIGURNOSNE STUDIJE: POČELA IMPLEMENTACIJ... Centar za sigurnosne studije (CSS) započeo je s implementacijom projekta „Pomoć opštinama da unaprijede sistem ranog upozoravanja i podrška oporavku o...
SUTRA NOVA SJEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE: PRED ODBORN... Ove srijede, 18. februara, sa početkom u 10:00 časova, biće održana 24. sjednica Skupštine grada Prijedora. Nakon Verifikacije mandata odbornicima ...
OTVORENO PISMO INICIJATIVE „PRIJEDORSKA TUGA“ PRED... Na adresu portala www.prijedordanas.com stiglo je Otvoreno pismo Denisa Imširovića, Prijedorčanina koji živi u Gracu (Austrija), predstavnika i jednog...
VELIKI BROJ NEURUČENIH PORESKIH RAČUNA U PRIJEDORU... Od početka ove godine prijedorskoj kancelariji Poreske uprave Republike Srpske vraćeno je oko 3.700 neuručenih poreskih računa. Nemogućnost uručenj...