Gastro prezentacijom „Veče domaće kuhinje“ i nastupom kulturno-umjetničkih društva sa područja grada tokom „Večeri folklora“ sinoć je završeno Kulturno ljeto „Prijedor 2017“.

Zbog lošeg vremena obje manifestacije su, umjesto u Ljetnoj bašti Prijedor, održane u dvorani „Mladost“ a kiša je uticala da se na tribinama nađe nešto manje posjetilaca nego što se očekivalo.

Ipak, ni to nije uticalo na mališane iz vrtića i devet prijedorskih kulturno-umjetničkih društava koji su nastupili u folklornom dijelu programa i osam Udruženja koja su se predstavila domaćom kuhinjom.

Nastupili su vrtić “Radost” Prijedor, KUD “Omarska”, folklorna sekcija Udruženja Ukrajinaca “Kozak” Trnopolje, KUD “Kozara” Kozarac, SKUD “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, KUD “Čigre” Ćela, KUD “Kozara” Prijedor-ojkačka grupa, KUD “Kozara” Donja Ljubija, KUD “Saničani”, KUD “Osman Džafić” Prijedor i KUD Milan Egić” Brezičani(Veče folklora), Udruženje Ukrajinaca “Kozak” Trnopolje, Zaštitna radionica Prijedor, Kolo srpskih sestara Prijedor, Udruženje penzionera-Aktiv žena Gomjenica, Udruženje “Neven” Prijedor, Udruženje “Anemona” Prijedor, Udruženje žena Donja Puharska i Udruženje Slovenaca “Lipa” Prijedor (veče domaće kuhinje).

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji se zahvalio svima koji sun a bilo koji način doprinijeli sadržajima Kulturnog ljeta koje je trajalo protekla tri mjeseca.

-Bilo je ovo dugo i toplo ljeto koje su raznovrsnim sadržajima upotpunili brojni Prijedorčani, poslenici kulture u gradu. Oni su svojim sugrađanima kao i gostima Prijedora predstavili tradiciju svih naroda koji žive na ovom prostoru kao i duhovno i materijalno bogatstvo kojim raspolažemo – istakao je Đaković.

Prijedorsko Kulturno ljeto počelo je 1. juna, i ukupno je održano pedesetak različitih sadržaja, među kojima su bili koncerti, izložbe, folklorni nastupi, dječiji i turistički programi, revije filmova, pozorišne predstave, kao i programi zasnovani na tradiciji.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Video – RTRS