U Prijedoru je od 1. avgusta u toku implementacija projekta pružanja pomoći starim i iznemoglim licima u stanju socijalne potrebe u ovom gradu.

Riječ je o jedinstvenom projektu u Republici Srpskoj, koji provodi prijedorsko Udruženje građana “Don”, u saradnji sa Centrom za socijalni rad i gradom Prijedorom. Projekat podrazumijeva angažovanje obučenih gerontodomaćica, koje će u naredna tri mjeseca obilaziti 30 odabranih korisnika u stanju socijalne potrebe bez rodbinskog staranja, i pružati usluge čišćenja njihovih domova, organizovati ishranu i prikupljati informacije o njihovom zdravstvenom i socijalnom stanju.

Najteže je biti sam, iznemogao i bez igdje ikoga, navodi svjedoči Dušan Kovačević iz Brezičana.

Ovaj starac živi u kući od samo nekoliko kvadrata, bez mokrog čvora i elementarnih uslova za život.

Јedino mjesečno primanje mu je stotinu maraka dodatka od Centra za socijalni rad.

To što će u naredna tri mjeseca biti korisnik ovog projekta, kaže, za njega je od neprocjenjivog značaja.

Korisnici su odabrani putem evidencije prijedorskog Centra za socijalni rad.

Iz ove ustanove ukazali su na važnost projekta, jer on predstavlja vid realizacije prava korisnika na pomoć u kući, čime se prevenira smještanje nemoćnih lica u ustanove socijalne zaštite.

Milena Miodragović, iz Centra za socijalni rad Prijedor, kaže da je ovakav vid zbrinjavanja veoma dobar, jer je prije svega mnogo humaniji od smještaja u institucije, a takođe je i jeftiniji, te korisniku omogućava kvalitetniji život.

Murisa Marić, iz Udruženja “Don”, kaže da članice udruženja obilaze svakodnevno tri korisnika.

Navodi i da su urađene zdravstvene i socijalne karte u saradnji Centra za socijalni rad i ovog udruženja.

Vrijednost projekta je 10.000 KM, a finansiran je iz prijedorskog budžeta. Iz Gradske uprave ukazali su na još jedan benefit.

Gardonačelnik Milenko Đaković navodi da je potrebno naglasiti da su žene gerontodomaćice zaposlene po ovom projektu sa Zavoda za zapošljavanje, te da im ide radni staž.

Nosioci projekta nadaju se da će biti obezbijeđena dodatna finansijska sredstva da bi realizacija projekta bila nastavljena i nakon tri mjeseca i da bi bio obuhvaćen što veći broj korisnika.

RTRS