Siniša Lukić(15) iz Prijedora bavi se profesionalno biciklizmom tek dvije godine, a već je državni prvak u tri discipline u kategoriji kadeta.

Prva mjesta osvojio je ove godine u kružnoj, te eliminator disciplini, dok je prošlog vikenda na državnom prvenstvu u disciplini “uspon” u Bihaću ponovo zauzeo pobjedničku poziciju.

– Ove godine ostalo je da osvojim i posljednju, 4. disciplinu – maraton. Ovo takmičenje trebalo bi da bude organizovano na Kozari 20. avgusta – objašnjava ponosno Lukić i dodaje da je prošle godine osvojio i ligu BiH po sveukupnom broju bodova.

Kaže da je ovo prevozno sredstvo zavolio još od malih nogu.

– Moj tata ima servis za opravku bicikala pa sam ja to uvijek uz njega gledao i zavolio bicikl i taj sport – priča Lukić. Navodi da se ne sjeća kada je počeo da vozi bicikl, ali ima situacija koje nikada neće zaboraviti.

– Sjećam se samo da sam puno padao kada sam učio da vozim bicikl i više sam padao tada nego sada – priča uz osmijeh ovaj pozitivni mladić.

Prije dvije godine postao je član Biciklističkog kluba „Kozara“.

– Od ove godine imam i ličnog trenera, Nemanja Vajs iz Srbije. Lijepo mi je da radim sa njim i očekujem dobre rezultate, jer trenira sa brojnim uspješnim sportistima iz Srbije, Hrvatske i Turske – priča mladi biciklista. Iako mu je tek 15 godina, ubijeđen je da će ostati u ovom sportu.

– Ne znam da li ću ostati u BiH, jer svi koji su nešto postigli u biciklizmu, otišli su vani, u Italiju ili Sloveniju – priča on i dodaje da je Švajcarska idealna za napredak u ovom sportu.

Tokom lijepog vremena, Lukić, svoj trening održi širom regije Prijedor, odnosno biciklom kroz više opština pređe i preko 100 kilometara.

– U jednom krugu vozim za Kozarsku Dubicu, Kostajnicu, Novi Grad i nazad za Prijedor. Vozim tako oko 110 do 120 kilometara. Jutros sam tu rutu prešao za 3 sata i 40 minuta – priča Lukić.

Dodaje da tokom svog treninga po cestama ponekad doživi i neugodne situacije.

– Većini ja smetam u saobraćaju. Pješaci prigovaraju, ali najčešće vozači, koji ne shvataju da sam i ja učesnik u saobraćaju – ističe on.

Smatra da bi trebalo biti više uređenih staza za bicikliste.

– Sada imamo staze koje pretežno mi sami sebi napravimo. Tako imamo jednu u Crnoj Dolini i na Kozari ima par staza za biciklizam – kaže Lukić i dodaje da brzina nije presudna u biciklizmu.

– Bitna je kondicija, odnosno izdržljivost i volja za treningom – zaključuje ovaj biciklista.

Balkansko prvestvo

Prošlog mjeseca Lukić je bio jedini biciklista iz RS u kadetskoj sekciji BiH, koja je učestvovala na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj.

– Osvojio sam 12. mjesto i zadovoljan sam, jer smo došli u Grčku dan prije takmičenja, probali smo samo stazu i rano ujutro bila je trka – kaže Lukić. Dodaje da je konkurencija iz ukupno deset država bila veoma jaka.

EuroBlic