U organizaciji italijanskog udruženja Program Prijedor, finansijsku podršku pokrajine Trento, u saradnji sa Gradom Prijedorom i Agencijom za lokalni razvoj PREDA, u Prijedoru je održan završni dio obuke o planiranju lokalnog ekonomskog razvoja.

Za polaznike je organizovana svečana dodjela sertifikata, kao potvrda da su mladi Prijedorčani spremni za ekonomsko jačanje nerazvijenih mjesnih zajednica. Prvi cilj projekta je revitalizacija Ljubije kod Prijedora, uz posredovanje mladih, stručnih snaga.

Kroz obuku, organizovanu u Prijedoru i Italiji, koja traje od početka godine, od prijavljenih 25, prošlo je odabranih 16 kandidata. Njima su uručeni sertifikat, kojim se potvrđuje da su spremni za participativno planiranje lokalnog ekonomskog razvoja. Stečeno znanje će, kažu, prenijeti u Ljubiju, kako bi je ekonomski i socijalno ojačali.

– Cilj obuke je da se osposobimo, da utičemo na poboljšanje Ljubije, tako da poslije iskustvo iz Ljubije možemo primijeniti na Prijedor i ostale okoline koje su zapostavljenje – rekla je Željka Zgonjanin, iz agencije PREDA.

Prema riječima Nebojše Savanovića, samostalnog stručnog saradnika u Odsjeku za strateško planiranje projektima i razvojem grada Prijedora, karakteristika za projekat je da se problemi rješavaju po principu “odozgo prema dolje”.

Već godinama na brojnim projektima Grad Prijedor sarađuje sa partnerima iz italijanskog Trenta.

Slađana Miljević, predstavnica Udruženja Program Prijedor iz Trenta, kaže da je cilj projekta obučiti mlade ljude koji bi se osposobili da sami analiziraju stanja i potrebe odrđenog područja u svojoj lokalnoj zajednici.

Ljiljana Babić, šef kabineta gradonačelnika Prijedora, kaže da očekuju da će Ljubija u narednom periodu dobiti ono što joj je potrebno, te da će ovaj projekat obezbijediti i povoljne investitore, te građanima pomoći u procesu samozapošljavanja uz podršku grada i donatora.

Ovaj projekat će biti nastavljen od oktobra. Cilj je uključenje mlade radne snage u ekonomski razvoj najnerazvijenih područja.

RTRS