Prijedor je među vodećim gradovima, kako u Republici Srpskoj tako i u BiH, po broju povratnika. Posebno ohrabruje činjenica da u periodu intenzivnog povratka nije bilo incidenata, zaključeno je ovo prilikom posjete Melike Mahmutbegović, potpredsjednice Federacije BiH, gradu Prijedoru.

Mjesna zajednica Kozarac je najveće naselje na području Prijedora po broju povratnika. Zadovoljni su što su obnovili kuće i što je otvoreno nekoliko manjih privatnih preduzeća.

“Naš grad Prijedor mi nastojimo oživjeti. Dijaspora je donijela dosta para i na osnovu toga nekoliko stotina familija živi”, kaže Zlatko Škerić, član savjeta MZ Kozarac.

U Prijedor se do sada vratilo oko dvadeset hiljada Bošnjaka. Primjer je ovo dobrog suživota.

“Prijedor je opština koja je u BiH sa najvećim brojem povratnika. To je ohrabrujuće i nešto što nas sigurno raduje””, izjavila je Meliha Mahmutbegović potpredsjednica Federacije BiH.

“Imamo jednu visoku tekovinu razvijenih međunacionalnih odnosa u gradu Priejdoru, a da ćemo kroz vrijeme nastojati da rješavamo i otvaramo pitanja koja još uvijek nisu razrješena”, navodi gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

O životu povratnika razgovarano je i u Novom Gradu. Na područje ove opštine do sada se vratilo 4.500 povratnika, uglavnom Bošnjaka.

Kuće su obnovili, ali je zapošljavanje gorući problem, konstatovano je u razgovoru Mahmutbegovićeve sa predstavnicima Novog Grada.

RTRS