Desetak autobusa radnika Arcelor Mitala stiglo je na Trg krajine odakle su krenuli u protestnu šetnju prema NS RS u kojoj su izrazili nezadovoljstvo namjerom Vlade RS da Izraelcima proda akcije RŽR Ljubija.

Radnici su uz povike i pištaljke nosili i veliku parolu na kojoj je pisalo “Nećete nas poslati na ulicu, a vi ostati na funkciji”.

Radnici su prvo svratili u NS RS gdje su predali pismo, te su krenuli prema parku Mladen Stojanović gdje se okupljenima u ime radnika obratio Mile Đurić

Zanimljivo je da su im se bili pridružili poslanici opozicije, ali su radnici rekli da je radnički protesti i da samo oni mogu protestvovati.

Radnici su poručili da Vlada RS treba dobro da razmisli o tome kome će prodati akcije jer, kako tvrde, nisu im dostupni podaci o tome gdje su i šta radili potencijalni kupci i koliko su uopšte pouzdani.

“Neka razmisle gdje nas bacaju. Nakon poslodavca koji nam 14 godina omogućuje sva radnička prava, želimo napredak i prosperitet i da sačuvamo radna mjesta, a ne žilmo neizvjesnost. Apelujemo posebno na poslanike iz prijedorske regije da dobor razmisle prije nego što dignu ruku za odluku koja bi hiljade porodica mogla ostaviti bez hljeba”, rekao je Đurić.

On je dodao daradnici neće gledati kako se uništava ono što smo mukotrpno radili.

“Pitamo se gdje su bili kada smo radili bez plata i na minimalcu, a sada kada živimo dobro od svog rada to nekome smeta”, rekao je Đurić.

Prosječna plata radnika u Arcelor Mitalu je 1.100 KM plus regres, topli obrok i prevoz.

Poručili su da su se odlučili za mirne proteste, a ukoliko bude potrebno biće i radikalnije mjere.

Predsjednik Sindikata “Arcelor Mitala” Milanko Stojnić rekao je da će radnici upozoriti poslanike Narodne skupštine da ne podrže Vladinu odluku, jer s odabranim kupcem “Ljubije” ne vide budućnost. Parlamentu će predati i peticiju s propratnim pismom.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca. Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

Nezavisne novine