Srpsko pjevačko društvo “Vila” iz Prijedora sa tradicijom dužom od stotinu godina predstavlja pravog čuvara kvalitetne muzike, a praznične dane uvijek obilježi pjesmom.

Tridesetak članica hora priprema žensku liturgiju koju će izvesti na Vaskrs u prijedorskoj Crkvi Svete Trojice. Osnovano davne 1885. godine ovo je jedno od najstarijih pjevačkih društava na ovim prostorima. Djelovalo je sa malim prekidima sve do 1941. godine kada je vihor rata prekinuo sva kulturna dešavanja i rad mnogih društava.

U tom periodu od 60 godina “Vila” je učestvovala na svim kulturnim manifestacijama, duhovnog i svjetovnog karaktera, a gotovo svake nedjelje pojali su liturgije u pravoslavnom hramu. Nakon dužeg vremena današnja “Vila”, pod istim imenom, obnovila je rad 2000. godine i prvi javni nastup imala godinu kasnije. Na repertoaru njeguju kompozicije stranih autora, prvenstveno ruskih, jer je to kolijevka pravoslavlja i horskog pjevanja.

Među brojnim priznanjima koje je “Vila” osvojila je i Gran pri na 9. Ohridskom horskom festivalu održanom u avgustu prošle godine. Osim titule najboljeg hora “Vila” je pod dirigentskom palicom Aljoše Novakovića osvojila nagradu za najbolje izvođenje duhovnog djela (Rahmanjinov – “Bogorodice djevo”) kao i najbolje izvođenje djela Zapra Zaprova (predsjednika festivala) kada su maestralno izveli njegovu kompoziciju “Aliluja”.

Dirigent hora Aljoša Novaković ističe da je ovim nastupom u Ohridu hor dostigao svoj vrhunac.

– Ovo je možda bio najveći uspjeh hora do sada, ali na žalost, vrlo brzo stigla je i realnost, tako da se pobjednička ekipa rasula. Kako smo došli sa Ohrida pojavio se mali broj muškaraca, a da bismo nastavili svojim intenzitetom dalje, a s kojim smo postizali zapažene rezultate, mi smo krenuli novim putem i sada je Srpsko pjevačko društvo “Vila” ženski hor – istakao je Novaković.

Dodaje da muških glasova ima, ali to nije dovoljno za reprezentativno horsko izvođenje i da “Vila” ne bi tapkala u mjestu, odlučili su da to bude ženski hor.

– Koliko će to trajati, pet, deset godina, to ne znam, ali rad “Vile” ne smije da staje. I na nedavnoj audiciji smo dobili četiri nova člana, ali su sve djevojke – kaže Novaković.

Poslije izvođenja ženske liturgiju na Vaskrs predstaviće se i na Dan grada Prijedora – 16. maja.

– To nikako ne umanjuje značaj i vrijednost ovog pjevanja što znači da liturgija teče. Mladi su veoma zainteresovani za liturgijsko pojanje i u tom smjeru “Vila” i dalje napreduje – priča Novaković napominjući da ovaj hor neće učestvovati na ovogodišnjem, 17. Međunarodnom festivalu “Zlatna vila” jer je on angažovan kao član žirija.

Inače, “Vila” je redovan učesnik Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila” na kojem je osvojila nagradu “Zlatna vila” i tri nagrade publike. Pobijedili su i na prestižnom festivalu horova duhovne muzike u Hajnovki (Bjalistok) u Poljskoj, gdje redovno dolaze horovi i iz Afrike.

Do sada je “Vila” imala više od stotinu revijalnih nastupa, na raznim kulturnim i crkvenim svečanostima od Prijedora, Banjaluke, Bijeljine, do Beograda, Pančeva, Niša, Temišvara, Soluna i mnogih drugih gradova.

Glas Srpske