“Mir iz četiri ugla” je projekat koji već nekoliko mjeseci okuplja mlade ljude različitih nacionalnosti iz Prijedora i Novog Grada, gradova koji se nalaze u Republici Srpskoj, te Sanskog Mosta i Bosanske Krupe iz Federacije BiH, a cilj svega je da nauče što više jedni o drugima.

Implementator ovog projekta je omladinska organizacija “Čisto srce” iz Prijedora, a prema riječima Tijane Grujičić, predstavnice te organizacije, cilj svih aktivnosti je promocija suživota, tolerancije i multikulturalnosti. Istakla je kako su njihovi partneri omladinske organizacije iz pomenuta četiri grada, a u proteklom periodu organizovan je niz različitih događaja kao što su mirovne radionice i posjete vjerskim objektima svih konfesionalnosti, te brojni edukativni, zabavni, sportski i rekreativni sadržaji.

Prema riječima mirovnog aktiviste Vahidina Omanovića, cilj svega je da se mladi svih nacionalnosti iz različitih dijelova zemlje međusobno druže, upoznaju i razmjenjuju iskustva.

“Dvije decenije od završetka sukoba u BiH imamo situaciju da nove generacije odrastaju u ambijentu etničke monolitnosti i veoma malo znaju o vršnjacima drugih nacionalnosti. Na ovaj način želimo razbiti njihove predrasude o drugima i omogućiti im da se bliže upoznaju”, istakao je Omanović.

Sve navedene aktivnosti finansijski su podržane kroz projekat “PRO budućnost”, čiji je implementator USAID.

Nezavisne novine