Na suđenju trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), svjedok Tužilaštva BiH je govorio o ubistvu njegovog brata počinjenom u naselju Barakovac kod Kozarca.

Svjedok Mure Velić je kazao da je za vrijeme rata živio u Njemačkoj i da je u Kozarac došao 1998. godine. Izjavio je da njegov brat Himzo Velić nije preživo rat i da se kasnije raspitivao za njegovu sudbinu.

“Narod priča da je naišla vojska i da je ranjen. On je rekao: ‘Komšija, što si me ranio?’, i onda je ubijen na stolici. To su pričali, ja nisam bio tu. Od više osoba sam to čuo, od brata Ferida – on je prošao kroz sva ta pakla. Čuo sam da je pred kućom ubijen, a drugi govore da je kod kuće Bešića…”, ispričao je Velić.

Tijelo brata, kako je rekao, pronašao je komšija Samir Alukić.

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljan su optuženi da su od kraja maja do polovine augusta 1992. godine, kao pripadnici VRS-a, učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi.

Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz logora Trnopolje odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen.

Suđenje se nastavlja 3. marta.

BIRN