Prijedorski Centar za socijalni rad preuzeo brigu o bivšem štićeniku Doma za nezbrinutu djecu

Bivši štićenik banjalučkog Dječijeg doma “Rada Vranješević” M. C, kojem je nakon punoljetstva i napuštanja ove ustanove prijetila ulica, pronašao je krov nad glavom u Prijedoru.

Životni put ovog mladića, o kojem je “Glas Srpske” pisao krajem prošle godine, a koji je bio pun neizvjesnosti i zebnje, dobio je svoj epilog zahvaljujući prijedorskom Centru za socijalni rad.

Osim što je dobio topli dom, Centar za socijalni rad mu je obezbijedio i hranu i ogrev, a o njemu će voditi brigu stručnjaci. Opština Oštra Luka je za M. C. od kada je bio beba plaćala boravak u Dječijem domu. Međutim, nakon što je postao punoljetan i izgubio pravo na boravak u Domu, iz Oštre Luke su objasnili da oni nisu nadležni za mladića.

– M. C. je rođen u Prijedoru, a Oštra Luka je za njega 18 godina plaćala smještaj u domu iako to nije morala. Nemamo novca ni za gore socijalne slučajeve – rekao je krajem prošle godine načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

Zbog umanjenih intelektualnih sposobnosti i poremećaja u ponašanju jedno vrijeme je boravio i na klinici za psihijatriju, a onda je stiglo rješenje iz Prijedora.

– Provjerom sprovedenom u Stanici javne bezbjednosti Prijedor utvrđeno je da M. C. ima prijavu prebivališta na području našeg grada, pa smo postupili po zakonu i preduzeli sve mjere da ga zaštitimo – rekla je direktorica Centra za socijalni rad Prijedor Milena Miodragović.

Ona je istakla da su mladića smjestili u stan koji je u vlasništvu Centra.

– Otežavajuća okolnost jeste to što je M. C. u potpunosti nepripremljen za samostalan život. Ne posjeduje osnovne vještine od održavanja svog ličnog prostora do pripreme najjednostavnijih jela. Nema razvijene radne navike i teško se pridržava dogovorenih obaveza – kazala je Miodragovićeva.

Dodala je da uprkos ovim problemima, M. C. ipak ispoštuje svaki oblik saradnje sa Centrom, redovno dolazi na sastanke, te je pod stalnim nadzorom stručnjaka ove ustanove.

– Ipak, evidentno je da će izgradnja adekvatne socijalne mreže za ovog mladića biti spora i teška. Bez zaposlenja i aktivnosti koje podrazumijevaju kontakt sa drugim ljudima to je naročito komplikovano – rekla je Miodragovićeva i dodala da će Centar nastaviti da pruža egzistencijalnu i psihosocijalnu podršku ovom mladiću.

Porodica

M. C. ima starijeg brata i majku, ali oni nisu u mogućnosti da se brinu o njemu.

– Majka je psihički nestabilna i nikada nije bila u stanju da brine o djeci. Njegov brat ima 19 godina, a do prije godinu je i sam boravio u Domu. Sada živi sa cimerima koji su takođe napustili dom, a posao smo mu našli u jednoj pekari. Briga o bratu bi ga dodatno opteretila – rekao je direktor Dječijeg doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut.

Glas Srpske