darinka-babic-1Izabrani predstavnici građana mahom su zaslijepljeni milionima, luksuzom i raskoši u imovinskim kartonima i teško mogu da vide lice realnog života u Republici Srpskoj.

S druge strane, neki građani, kao na primjer sedamdesetjednogodišnja starica Darinka Babić iz sela Ovanjska nadomak Oštre Luke, živeći život u 21.vijeku bez struje i vode, teško i da zna ko su njeni izabrani predstavnici.

Da je život nije nikada mazio i da tmurni dani teško prolaze u njenom životu, pokazala nam je ova nesrećna starica koja liježe i ustaje samo sa jednom mišlju “Šta sam državi zgriješila” ?

Naš dolazak kod bake Dare dočekan je sa suzama i teškim jadom koji se može opipati težinom poput olova u dubini duše.

darinka-babic-2-Isključili su mi struju – kroz suze započinje sa nama razgovor baka Dara koja ističe da su joj ovo, iako praznični, najteži dani.

Noć joj je kao godina a jedinu svjetlost u dugim mračnim noćima pravi joj stari fenjer kojeg ova starica koristi jer su joj radnici Elektrodistribucije nedavno isključili struju.

Naime, ona je koristila struju od komšija iz druge kuće, pa joj je to onemogućeno, a za novo brojilo i priključak potrebno je 700 KM koje Dara nema.

-Zar sijalica i televizor traže puno? – pita se ova baka i dodaje da je bila spremna i na suicid jer joj je, kako kaže, teško da se navikne da ostatak života provede u mraku.

Darinka nema nikakvih primanja a jedina koja je “snabdijeva” lijekovima je učiteljica područne škole u ovom selu, Snježana Milojica koja kaže da će dati sve od sebe da ova starica praznike ne dočeka u mraku.

darinka-babic-3Snježana apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu koliko-toliko jer kako ističe naše malo njoj je mnogo.

Načelnik Oštre Luke Dragan Stanar rekao nam je da nije upoznat sa problemom Darinke Babić i da ga, kako kaže, niko ni iz mjesne zajednice niti Centra za socijalni rad nije obavijestio o tome.

U Savjetu mjesne zajednice Marini-Ovanjska šturo ističu da je jedini krivac za sve probleme Elektrodistribucija Prijedor koja, kako su nam rekli, zbog svojih propusta i grešaka teret ispaštanja prebacuje na mještane koji ga “nose” na svojim leđima.

Na pitanje da li su se obraćali lokalnoj zajednici za pomoć ovoj baki, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Slavko Marin kratko odgovara: “Nemamo se kome obratiti”.

darinka-babic-4Kako nam baka Dara tvrdi, jedini čovjek koji joj pruža nesebičnu pomoć je Mićo Ivančević iz susjednog sela Ćele.

Ivančević je nesrećnoj baki rekonstruisao trošnu malu kućicu koja je bila u fazi raspadanja, obezbijedio drva za zimu , te nabavio nešto osnovnih životnih namirnica.

Baki Dari u ovim prazničnim danima jedina želja je da Božić ne dočeka u mraku, a iskreno se nadamo kako naš sagovornik Snježana Milojica reče da još ima humanih ljudi i da će starici ispuniti želju.

Na kraju razgovora sa bakom Darom ono što na čovjeka ostavi utisak je to da ona u stvari ne traži ništa i nikome se ne obraća za pomoć, a zahvalna je na svemu što se njoj pokloni, pa čak i na najjednostavnijem pitanju “Daro, kako si?”.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

darinka-babic-5 darinka-babic-6 darinka-babic-7 darinka-babic-8 darinka-babic-9 darinka-babic-10