oslobodjenje-strajkaci-na-minusu-1Debeli minusi natjerali su većinu štrajkača iz banjalučkog Parka Mladen Stojanović da napuste šatore i odu kućama, a u parku su ostali samo Radenko Pecalj iz Prijedora i novi štrajkač – Mićo Blažanović.

Medijski najeksponiraniji među njima Njegoš Tomić juče ujutro nije bio tu, brat i sestra Sedlar su otišli kao i ostali štrajkači. Pecalj je, kako kaže, jedini tu već 280 dana bez prestanka, a nema namjeru ni da ide u svoj Prijedor. Priče za medije mu je, kaže, preko glave, jer nakon svih izjava, snimanja i tekstova niko nije ništa uradio da se ovim ljudima pomogne. Štaviše, dobili su prijave, a na sud u Laktaše će morati 25. januara. Do odgađanja je došlo jer su dobili prijave po članu 9. Zakona o javnom redu i miru RS-a, u kojem se kaže da će onaj ko “vrši fiziološku potrebu ili pokaže polni organ ili druge intimne dijelove tijela drugima na javnom mjestu, biti kažnjen kaznom od 200 KM do 800 KM”. Oni su tokom ljeta prekršili Zakon o javnom okupljanju, a ne redu i miru.

oslobodjenje-strajkaci-na-minusu-2Koliko Pecalj nije bio raspoložen za priču, Blažanović je imao šta da kaže. Tvrdi da je jedini direktor preduzeća u BiH koji štrajkuje, jer je firma na čijem je čelu potpuno devastirana.

– Radi se o nezakonitim poslovima koje su počinioci priznali, ali su osuđeni na male novčane kazne. Fabrika obuće Teslić, čiji sam ja još direktor, bila je uspješno preduzeće. Zamislite firmu koja ima nekoliko certifikata kvaliteta i nagrada na sajmovima a da nije imala ni marku kreditnog zaduženja. To je bila FOT, rekao je Blažanović za Oslobođenje.

Oslobođenje