rtrs-srdja-trifkovic-galerija-96U Prijedoru je u četvrtak održana tribina pod nazivom “Geopolitičke posljedice Trampove pobjede ili dolaze li Srbima bolja vremena”.

Gost je bio profesor Srđa Trifković, koji je održao predavanje na ovu temu i ocijenio da je Trampova pobjeda na izborima u Americi šansa za Republiku Srpsku da učvrsti svoje institucije.

Dolaskom Trampa na vlast dolaze i bolja vremena za Srbe sa obje strane Drine, zaključeno je nakon predavanja profesora i stručnjaka za geopolitičke odnose, Srđe Trifkovića. Po njegovim riječima, pozitivno je to što područje Balkana neće biti biti u Fokusu Trampove politike.

– Republika Srpska još jednom ima priliku, koju je imala inače i u vrijeme Džordža Buša mlađeg, da ozbiljnije pristupi političkoj i društvenoj konsolidaciji i učvršćenju svojih institucija, što nažalost do sada nije bilo adekvatno iskorišteno. Evo sada je Srbe, možemo reći, pogledao Gospod – rekao je Trifković.

Za prisustvo tribini u “Galeriji 96” tražilo se mjesto više, a predavanje je ispunilo očekivanja brojnih Prijedorčana.

Profesor Srđa Trifković predavao je međunarodne odnose na univerzitetima Sent Tomas u Hjustonu i Rouz Hil u Јužnoj Karolini, a od 2012. predaje geopolitiku, diplomatiju i uporedne političke sisteme na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

RTRS