atv-rvi-prijedorZoran, Boško i Bogdan, ratni vojni invalidi iz prijedorskog naselja Čirkin Polje, odlučili su da, o mukama koje ih more, progovore pred Gradskom upravom. Nije to, kako pojasniše, neki protest. Prije pokušaj da ih neko od nadležnih sasluša nakon što su, na bezbroj lokalnih i republičkih adresa, poslali pisma i tražili pomoć.

Bogdanu je prijeko potrebno banjsko liječenje. Dugo je čekao odobrenje a kad je stiglo – odustao je. Zbog arhitektonskih barijera.

“Kad ćemo mi RVI moći da dođemo u banju bez barijera, da se možemo okupati, da možemo ovo ili ono”, pita se Bogdan Zorić, ratni vojni invalid.

Šta će mi banja kad joj ne mogu prići, pita Bogdan. I to ministra direktno. Milenko Savanović za ATV kaže da je moguće pronaći rješenje.

“Ja lično ne znam za taj problem. spreman sam da razgovaram sa ljudima i da učinim dodatni napor u onom smislu da te banje budu funkcionalnije, posebno kad se radi o ljudima koji su teški invalidi, u smislu pristupačnosti za ljude u kolicima. Prema tome, tu sam na raspolaganju”, istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Mimo toga, i stambeno zbrinjavanje je problem. Valjalo bi da se i tu nešto napravi, kažu Zoran i Boško.

“Davali smo zahtjeve za stambenu problematiku. Oni su to primali i odbijali nas”, kaže Zoran Dronjić, ratni vojni invalid.

“Sa riječima od njih da smo zakasnili”, rekao je Boško Vujičić, ratni vojni invalid.

Ako ništa, ministrove riječi, makar danas, ohrabruju. Očekuje da mu se trojica Prijedorčana jave.

“Može, može, direktno neka se ljudi obrate. Mi ćemo razgovarati s njima i vidjeti šta je to što im pravi problem”, dodao je Savanović.

Ko zna, možda od svega i bude nešto. Zoran, Boško i Bogdan barem su napravili prvi korak. I to iz invalidskih kolica.

ATV BL