rtrs-jedinica-za-podrsku-prijedorOni su fizički spremni, odlučni, hrabri, i uvijek reaguju u pravom trenutku. Riječ je o Јedinici za podršku Centra javne bezbjednosti Prijedor. Ekipa RTRS bila je jedno veče s njima na terenu.

Ovi momci nastavljaju, tamo gdje mnogi staju. Јedinica za podršku u okviru Centra javne bezbjednosti Prijedor, radi već tri godine.

Ovdje dolaze samo najbolji iz policijskih redova, dobro obučeni kadrovi, koji su spremni za suočavanje sa nimalo lakim zadacima.

“Osnovni zadaci jedinice za podršku su pružanje podrške radnicima kriminalističke policije prilikom rasvjetljavanja, odnosno lišenja slobode izvršilaca krivičnih djela koji podrazumijevaju visoki bezbjedonosni rizik, upotrebu sredstava sile, upotrebu vatrenog oružja. Drugi od poslova i zadataka je pružanje pomoći građanima prilikom elementarnih nepogoda, zaštita lične i imovinske bezbjednosti građana prilikom vanrednih situacija na terenu. Takođe, Јedinica za podršku se angažuje za vrijeme narušenog javnog reda i mira u većem obimu”, kaže Sretoja Vujanović, načelnik Sektora policije Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Pripadnici ove jedinice biraju se iz redovnih snaga policije. Oni prolaze posebna testiranja provjere sposobnosti, spremnosti za izvršavanje posebnih zadataka u svim terenskim uslovima, bilo da se radi o specifičnim i nepristupačnim terenima, ili vremenskim uslovima.

“Vrše se testiranja psihofizičkih sposobnosti i spremnosti za izvršavanje najsloženijih bezbjedonosnih zadataka. Testovi prije svega obuhvataju fizičku spremnost za savladavanje zahtjeva sa kojima se jedinica susreće na terenu, a ujedno psihofizičku stabilnost i spremnost za izvršavanje najsloženijih zadataka u uslovima visoko stresnih situacija”, pojasnio je Vujanović.

On je rekao da je uslov za pristupanje kao i za sam ostanak u Јedinici prije svega spremnost policijskog službenika. Takođe je naglasio da službenik mora biti jedan od najboljih policijskih službenika prilikom prijema, a u Јedinici prije svega se gleda iskustvo, reagovanje u kriznim situacijama, spremnost, te pomoć kako kolegama u kolektivu, tako i spremnost pomaganja civilima.

Kako zaista izgleda jedan radni dan pripadnika Јedinice za podršku u Prijedoru, opširnije pogledajte u prilogu.

RTRS