atv-evgenij-zotov“Poštovani gospodine Paviću i gospodine Jelača, pozivam vas na televizijsku debatu uživo na ATV-u da demonstriramo konkurenciju, da jedan drugom odgovorimo na pitanja i da detaljno raspravimo situaciju o industriji željezne rude u Republici Srpskoj juče, danas i sutra.”

Direktni obračun oči u oči, na temu kupovine akcija rudnika “Ljubija”, u otvorenom pismu nudi prvi čovjek “Izraeli investment grupe”. Evgenij Zotov optužio je lidera DNS-a i direktora prijedorskog “Arselor Mitala” da su glavni kočničari u priči o prodaji jer, kako tvrdi u pismu, ne žele da prihvate rezultate vladinog tendera i njegovu, za sedam miliona maraka bolju, ponudu za kupovinu akcija. Mladen Jelača kaže da ne komentariše nešto što nije vidio. I Marko Pavić za pismo čuje prvi put.

“Nisam ja dobio nikakvo javno pismo od njega, nisam dobio ništa. [Mogu Vam ja ustupiti ako hoćete.] Ma ne treba mi, taman posla da se tim bavim, ja sam u penziji i imam prečeg posla sad kao penzioner – ne da čitam te stvari. Koliko ja imam poslova kad ujutru ustanem, gdje ću se tim baviti”, kazao je Marko Pavić, lider DNS-a.

Zotov se ne zaustavlja sa pozivnicom. U pismu je optužio “Mital” da eksploatiše prirodne resurse Republike Srpske kao svoje vlasništvo i koloniju za eksploataciju željezne rude – a Pavića, da je sve to kao bivši gradonačelnik Prijedora, dozvolio.

“‘Arselor Mital’ prodavao je željeznu rudu kompanijama sa kojima su povezani po istoj cijeni od 18,50 evra po toni dok se tržišna cijena kretala u ogromnim rasponima, dosežući 180 dolara po toni. Procijenjena šteta zbog ovakvog ‘kolonijalnog’ partnerstva u toku 12 godina iznosi 400 miliona dolara”, navodi se u pismu Evgenija Zotova.

I bez pisma u rukama, Marko Pavić Zotova naziva spekulantom i kaže da ne može da odgovara na pitanja svih onih koji dolaze u Republiku Srpsku i žele da nešto realizuju.

“Vidite, kad bih ja sad rekao ‘ja ću nakon ove pres konferencije poletjeti’, vi bi logično pitali ima li on krila, kako on misli da leti. Ali kad Zotov kaže da će otvoriti rudnik, vi to prenesete. Ali kad pročitate ova akta, onda ćete vidjeti da nema, ne može Zotov dobiti prava eksploatacije niti pravo istraživanja u rudniku. Ne može jer je to ugovorom sa Vladom i rudnikom dato ‘Mitalu’”, kategoričan je Pavić.

Izraelci u pismu nude da “Arselor Mital” i njegova firma predlože nezavisnog revizora koji bi napravio analizu dešavanja u rudniku željezne rude u posljednjih 12 godina. U slučaju da revizori dokažu da mu nisu tačne računice, Zotov kaže da je spreman da povuče ponudu za kupovinu akcija Ljubije. Pavić ne želi ni da čuje.

ATV BL