amp-direkcijaOrganizacija godišnje posjete Omarskoj održana je danas, kao i obično, i prema protokolima unaprijed dogovorenim sa predstavnicima lokalnih organizacija i u skladu sa svim relevantnim zakonima i pravnim dozvolama, saopšteno je danas iz kompanije “ArselorMital”

“Grupa posjetilaca Oružanih snaga BiH je došla, ali pošto nisu imali neophodne dozvole Ministarstva odbrane, koje je zakonom potrebno imati, nažalost nisu mogli da se priključe komemoraciji”, navodi se u saopštenju kompanije koja upravlja rudnikom u Omarskoj.

U prisustvu nekoliko stotina ljudi u Omarskoj je danas obilježena 22. godišnjica raspuštanja logora, ali je planirani protokol znatno skraćen nakon što jedinici Oružanih snaga /OS/ BiH nije dozvoljen ulaz u krug bivšeg logora.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković rekao je da je Savez logoraša BiH blagovremeno uputio Ministarstvu odbrane BiH zahtjev za obezbjeđenje počasne jedincie OS BiH koja bi danas odala dužnu počast svim žrtvama bez obzira na nacionalnu, vjersku, polnu i bilo koju drugu pripadnost.

„Odobrenje Ministarstva odbrane BiH prema Zajedničkoj komandi OS BiH postoji. U ponedjeljak je ministar odbrane otišao na godišnji, njegov zamjenik /Živko/ Marjanac je tu naredbu stavio van snage“, kazao je Mešković.

Komemoraciju u Omarskoj organizovali su Savez logoraša BiH, Udruženje logoraša Kozarac i Udruženje logoraša “Prijedor `92”.

SRNA