sud bihTužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mitra Vlasenka /59/, Radeta Vlasenka /54/ i Drage Končara /55/, koja ih tereti za zločini protiv čovječnosti tokom 1992. godine na području Prijedora.

Optuženima se na teret stavlja da su od maja do jula 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske /VRS/, postupali protivno odredbama međunarodnog prava, vršeći progon bošnjačkih i hrvatskih civila na području Prijedora i naselja Kozarac, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi za ubistvo osam osoba iz Kozarca i jednog lica iz Trnopolja. Tijela šest žrtava pronađena su i eskhumirana, dok se za tijelima dvojice ubijenih još traga.

Rade Vlasenko je optužen da je tokom jula 1992. godine, sa još jednim pripadnikom VRS-a, iz logora Trnopolje izveo maloljetnog M.M. koji je odveden na prinudne radove, nakon čega je ubijen, da bi nakon rata bio ekshumiran i identifikovan.

Tužilaštvo je saopštilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od stotinu materijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju o ekshumiranju i identifikaciji ubijenih.

Optuženi se nalaze pod mjerama zabrane napuštanja mjesta boravka i drugim zabranama koje im je odredio Sud BiH za vrijeme postupka.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

SRNA