srna-nagrade susnjar i slovo podgrmeca (1)Međunarodnim književnim susretima “Šušnjar 2016” danas se u Oštroj Luci nastavljaju Ilindanski dani.

Književni program najavljen je za 17.00 časova u restoranu “Luka”, a sadrži promociju šest publikacija i zvanično proglašenje dobitnika nagrada ovogodišnjih susreta.

Biće predstavljene knjige poezije “Kolshil” Fione Sampson, te “Mulj” i “Jedna čička i dva čička” Bore Kapetanovića, romani “Sivi kaput” Mihajla Orlovića i “Poljubac neba” Marinka Jagodića, časopis “Katedra” posvećen Petru Kočiću, kao i književno stvaralaštvo Srba u Sloveniji.

Žiri u sastavu Milenko Stojičić, Mihajlo Orlović i Zdravko Kecman saopštio je ranije da je književnu nagradu “Šušnjar” ove godine dobio pjesnik Stevan Tontić za sveukupno stvaralaštvo, “Slovo Podgrmeča” Slavica Mastikosa-Panzalović za roman inspirisan zavičajem “Tri hleba nasušna na polici vremena”, a specijalno priznanje engleska pjesnikinja Fiona Sampson za zbirku “Kolshil”.

Za 19.00 časova planirano je da niz rijeku Sanu bude pušten poetski vijenac, za 19.30 druženje pjesnika sa čitaocima, a za 20.30 književno veče u kojem će, osim nagrađenih autora i članova žirija, učestvovati Boro Kapetanović, Rade Vrućinić, Minja Golubović, Marinko Jagodić, Smilja Kondić, Vaso Predojević, Šćepan Aleksić, Dragana Kragulj, Nataša Vrućinić i Borislav Tešić.

Gosti susreta su zavičajni pisci iz Slovenije pri Srpskom kulturnom društvu “Petar Kočić” iz Kranja.

Ilindanski dani počeli su 30. jula četvrtom poljoprivrednom izložbom u Oštroj Luci. Manifestacija će biti nastavljena sutra posjetom Šušnjaru, spomen- kompleksu za 5.500 Srba i Jevreja stradalih u ustaškom pokolju o Ilindanu 1941. godine, te obilježavanjem dana i slave opštine Oštra Luka – Sveti Prorok Ilija, a biće završena u nedjelju, 7. avgusta, 244. Grmečkom koridom.

SRNA