rzr ljubijaNove ponude Izraelaca i Indijaca stigle su u Vladu Republike Srpske. Ovaj put, kako nam je potvrđeno, za Rudnik željezne rude “Ljubija” Arselor Mital i Izrael Investment Grup, spremni su da plate mnogo više. Ipak, o ciframa danas niko ne želi.

Vlada Republike Srpske, saznajemo, u narednim danima trebalo bi da razmatra nove ponude. Interesantno je da vrijeme kupuje i direktor izraelske kompanije u Banjaluci, Evgenije Zotov. Poručuje, sve će biti poznato za dan ili dva. Ćute i u sjedištu kompanije Mital u Londonu. Na naš dopis sa pitanjem koliko su spremni da plate, nisu odgovorili.

Zainteresovane strane, očigledno su vagale do posljednjeg časa jer rok od petnaest dana, koliko im je dao predsjednik Srpske -ističe danas. Nakon što je, na inicijativu DNS-a, odluka o prodaji “Ljubije” povučena iz skupštinske procedure, za ATV je tada rekao da će “Ljubiju” dati onome ko ponudi više.

rzr ljubija“Radi se o racionalnom pristupu koji govori ovako – da li Mital hoće da ponudi? Evo vam 15 dana, ako nema za 15 dana ponude mi idemo ponovo na odlučivanje, ako je od Mitala veća ponuda 100.000 maraka od one koju daju Izraelci – mi ćemo prihvatiti Mital”, kazao je 21.06. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Kolike god ponude bile, mnogi su ipak mišljenja da će SNSD i DNS prodaju “Ljubije” odložiti do daljnjeg jer stabilni koalicioni odnosi uoči izbora nemaju cijenu. Koliko žele da ih učvrste pokazuje i to da su u posljednjih nekoliko dana riješili ono što mjesecima nisu mogli. DNS je odustao od direktorske fotelje u “Elektropalama”, a zauzvrat dobio Puteve Srpske. Ipak, interese izraelske kompanije, kojoj je bio bliži SNSD i interese Arselor Mitala sa kojima DNS-ovci u Prijedoru dobro sarađuju, zarad prečih, mogli bi da ostave po strani.

“Ne znam za taj rok od 15-ak dana, što se tiče Ljubije to zaista treba, ne kažem da nije rađeno studiozno, ali zaista treba proučiti sve aspekte jedne takve odluke, bilo da je ona u korist privatizacije ili da se ne izvrši privatizacija preostalog dijela državnog kapitala u rudniku”, istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS i potpredsjednik DNS-a.

rudnikPrema ranijim najavama prodaja “Ljubije” vratiće se u skupštinsku proceduru čim ponude stignu na sto. Iz Narodne skupštine čekaju nove prijedloge.

“Nije još vraćena u skupštinsku proceduru, ali su dostavljene ponude Arselor Mitala i jevrejske kompanije. Imaćeno poboljšane ponude, u svakom slučaju to je dobar potez jer dobićemo više”, smatra Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS.

Prodaja rudnika željezne rude “Ljubija “ mjesecima trese Srpsku. Nakon višegodišnjih pokušaja SNSD-a, činilo se da su uspjeli da ubjede DNS da rudnik dobije novog vlasnika. Zbog prodaje “Ljubije” i opozicionari su prije dvadesetak dana izašli na ulice Prijedora.

ATV BL