stevandicLider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da su nedavni protesti Saveza za promjene u Prijedoru pokušaj reanimacije opozicione politike koja je u Republici Srpskoj doživjela kolaps zbog podaničkog odnosa prema Sarajevu, odsustva ideja i nepredstavljanja nekog novog lica ili projekta.

Stevandić je ocijenio da je predsjednik SDS-a Mladen Bosić izdao politiku ove stranke i Republike Srpske, o čemu svjedoči i to da on i Ognjen Tadić “ćute ko zaliveni” o uvredljivim izjavama poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića i o malverzacijama u vezi sa popisom stanovništva.

On tvrdi da Bosić i Tadić bez pogovora slušaju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a ćute o Kavazoviću i o popisu, te upućuju apelaciju Ustavnom sudu BiH za koji i sami kažu da je nelegitiman, čime legalizuju “lopovluk oko popisa”.

“Jedini način da se to prikrije je da se potpali vatra u Republici Srpskoj, da se u Srpskoj izazovu sukobi i metež, kako niko ne bi primijetio da su marionete u Bakirovim rukama”, ocijenio je Stevandić za portal “Poligraf”.

On navodi da je Bosić, Izetbegovićevom voljom, a protiv srpske većine, izabran u rukovodstvo parlamenta BiH i da je “kao manjina sada predsjedavajući i vlast, a da je slično je obezbijedio i Tadiću u Domu naroda koji je tamo, takođe vlast, a srpska je manjina”.

“Sve ovo ne opravdava lošu situaciju u Republici Srpskoj za koju krivci moraju odgovarati, ali niko nije naivan da povjeruje da Bosić može bilo šta učiniti dobro za Srpsku. Ni snage, ni energije, ni hrabrosti on nema, ima samo želju za unutarsrpskim obračunima – rat sa patrijarhom, Akademijom, Vladom, MUP-om, RTRS-om… A u Dobrovoljačkoj ga, naravno, nema”, kaže Stevandić.

Komentarišući činjenicu da su u Srbiji sve češći medijski napisi da Zapad želi da ruši premijera Aleksandra Vučića i da im “po volji nije ni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik”, Stevandić kaže da Srbija i Srpska zato nepokolebljivo treba da se čuvaju zajedno, ali uz kontakte i saradnju sa svima,

“Kad god pokažemo da na prvu ne ustajemo u odbranu svojih interesa
– prolazimo ko bos po trnju. Sad i u Srbiji jača nacionalna svijest koja u Srpskoj ima refleks stražara, jer mi spavamo samo na jedno oko. Mnogi smatraju da Srbi moraju biti manji da bi u budućnosti bili mali faktor na Balkanu. Ako budemo mali faktor onda će manji od nas biti veliki i težiće da nas potčine ili možda i unište”, kaže Stevandić.

Odgovarajući na pitanje o približavanju stavova o nacionalnoj politici Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, on je naveo da je to logičan Ivanićev potez, “jer on nema toliko zaglavljenih poslova i funkcionera sa Bakirom kao Bosić kome je to omča koju mu preostalo članstvo SDS-a zateže”.

On ocjenjuje da opozicija nema ideje, projekte, ozbiljne ljude i da joj zbog toga sve smeta i u svima vidi neprijatelje.

“To je ono što delegitimiše Bosićev pokušaj liderstva u Savezu za promjene koji mu preotima /lider NDP-a Dragan/Čavić”, rekao je Stevandić, navodeći da je većina u SDS-u protiv Bosića i da će sačekati kolaps ove stranke da ga se riješe.

On kaže da Ujedinjena Srpska okuplja veliki broj energičnih, obrazovanih i hrabrih ljudi koji nemaju vremena za politikanstvo.

SRNA