obiljezavanje dana odbrane grada (1)U Prijedoru je danas obilježeno 24 godine od odbrane grada, a prisutni su se prisjetili 30. maja 1992. godine, kada je u napadu muslimanskih paravojnih formacija poginulo 15 vojnika i policajaca, dok je 26 ranjeno.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica izjavila je da se ovaj dan obilježava kako ne bi bile zaboravljene srpske žrtve.

“Ne može samo jedna strana da snosi krivicu, a druga da je nevina”, rekla je Karlica novinarima u Prijedoru i dodala da su Bošnjaci i Hrvati u redovima policije i Vojske Republike Srpske dokaz da nisu svi mislili isto, te da postoje sudske presude za zločine koje su Bošnjaci počinili nad Srbima u Prijedoru.

obiljezavanje dana odbrane grada (6)Ona je navela da je Mirza Mujadžić, koji danas živi u Americi, u memoarima opisao svoj ratni put, svjedočeći o procesu organizovanja 1991. godine i naoružavanja 1992. godine, kada je Kozarac dobio 1.200 cijevi.

“Žao mi je što tog Mirzu Mujadžića ne dovedu u ovaj grad, pa da čovjek fino kaže sve što je napisao”, navela je Karlica i pohvalila rad Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Ona je podsjetila da je prva žrtva rata u Prijedoru policajac Radenko Đapa koji je ubijen 30. aprila 1992. godine, a zatim vojnici JNA Rade Lukić i Radovan Milojica koji su ubijeni na punktu Hambarine 22. maja 1992. godine.

Tada su teško ranjena još četiri pripadnika JNA – Nedeljko Antunović, Milenko Lulić, Siniša Mijatović i Ratko Milojica.

obiljezavanje dana odbrane grada (2)Željko Goronja ranjen je na današnji dan kao pripadnik specijalne vojne jednice iz kasarne “Žarko Zgonjanin” u Prijedoru.

“Bilo je 3.30 časova ujutro kada nas je komandant obavijestio da je počeo napad na Prijedor. Nas devet je krenulo ka Starom gradu i na podvožnjaku su nas dočekali pucnji mitraljeza paravojne jedinice `Zelene beretke`, HVO i Patriotske lige”, prisjetio se Goronja.

Prema njegovim riječima, na ulici koja vodi od Muzeja Kozare ka plavom i crvenom neboderu dočekala ih je unakrsna vatra.

obiljezavanje dana odbrane grada (4)Neđo Katić i Vukašin Ritan su stradali, a ostali su teško ranjeni.

“Osjećamo ogromnu nepravdu. Ne tražimo posebnu zahvalnost što smo tu bili i odbranili grad, već tražimo određeno priznanje”, dodao je Goronja.

Miodrag Jauz je današnji dan dočekao na liječenju u prijedorskoj bolnici i zatražio od ratnih drugova da zapale svijeću “našoj braći” i u njegovo ime.

“Izginusmo i stradasmo, da bismo danas bili zaboravljeni. Drugi se kite našom borbom”, poručio je Jauz.

Marijan Ješić ranjen je u leđa dok je bio u kamionu koji je prolazio pored gimnazije.

obiljezavanje dana odbrane grada (3)“Ja sam nakon ranjavanja ispao iz kamiona. Odveli su me u Mašinsku školu i vezali, a poslije ka Bereku. Napad je trajao oko dva sata, ali je uz velike žrtve grad odbranjen”, sjeća se Ješić.

Zlatko Ritan, sin Vukašina Ritana koji je poginuo u odbrani grada, kaže da bi ovaj datum trebalo obilježvati, te da ne bi trebalo “kopati oči nikome jer znamo kakva su se sve zla desila na obe strane u ovom gradu”.

Parastos poginulima u odbrani grada Prijedora i svim poginulim i umrlim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu služio je protojerej stavrofor Ranko Maletić uz sasluženje sveštenstva.

Vijence na spomenik “Za krst časni” položili su savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i grada Prijedora.

obiljezavanje dana odbrane grada (7)Polaganjem vijenaca počast poginulima odale su i delegacije republičke, banjalučke i prijedorske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, porodica boraca poginulih na današnji dan, ratnih vojnih invalida ranjenih na današnji dan, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Boračke organizacije grada Prijedora, Centra javne bezbjednosti Prijedor i druge.

Ranije su položeni vijenci na spomen ploču pripadnicima policije koji su poginuli u odbrani grada u zgradi CJB Prijedor, nakon čega je uslijedila šetnja kroz grad u kojoj je učestvovalo više stotina ljudi.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

obiljezavanje dana odbrane grada (5)