izlozba istorijske knjige veliki rat (1)Povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru predstavila je dio svog fonda knjiga na dokumentarnoj izložbi “Veliki rat 1914-2014”.

Direktor ove ustanove Mara Ećim potvrdila je da je Biblioteka prigodnom izložbom knjiga željela da obilježi događaj koji se dogodio na Vidovdan prije jednog vijeka.

“Izložene su knjige, literatura i beletristika iz našeg legata sa ciljem da predstavimo građanima Prijedora sve ono što posjedujemo u našem fondu, a što je vezano za taj istorijski period”, istakla je Ećimova.

Ona je dodala da najinteresantniji dio izložbe jeste pet knjiga – dio legata porodice Mitrinović koje su otišle u Narodnu biblioteku Srbije, digitalizovane su i dio su evropskog projekta “Evropeanum”.

izlozba istorijske knjige veliki rat (2)“To govori da su se na evropskom popisu knjiga iz tog vremena našle i knjige iz Prijedora iz 1917. godine koje su sačuvane, a koje tematski govore o Prvom svjetskom ratu”, istakla je Ećimova.

Ona je dodala da ova izložba sadrži i geografske karte koje govore o napredovanju srpske vojske, na kojima je Cerska bitka razrađena po danima, mape, panoe, fotografije vojskovođa, ali i nove knjige koje govore o tom događaju kao što je knjiga “Veliki rat” Aleksandra Gatalice.

Ovu izložbu u holu biblioteke svi zainteresovani građani Prijedora moći će da pogledaju do 27. jula.

SRNA