zeric-bujicU iščekivanju izbora novog predsjednika Upravnog odbora Rudar-Prijedora fudbalska javnost Potkozarja više je znatiželjna kome će biti povjerena uloga šefa stručnog štaba.

Ako su evidentne pretpostavke da se neće produžiti saradnja sa Darkom Nestorovićem, za očekivati je da će na klupu, obično se to tako događa kada su i finansijska sredstva manja, neko od domaćih trenera. Dvojica, s obzirom da ispunjavaju potrebne reference, izbijaju u prvi plan. Upravni odbor po svemu sudeći neće još donijeti konačnu odluku, ali bi trebalo da budu iznesena imena najozbiljnijih kandidata za kormilo novog/starog prvoligaša Republike Srpske.

Bivši kapiten i bh. reprezentativac Nedžad Žerić, koji je bio pomoćnik Nestoroviću, ali i prethodno Velimiru Stojniću, Vladi Čapljiću, Slobodanu Starčeviću, Borisu Gavranu i Gorazdu Mihajlovu, figurira kao prva opcija. Međutim, pitanje je hoće li se popularni Žera, kojem su i radnije nudili kormilo, i prihvatiti debitantske uloge u delikatnom pomentu, kada su ugovori, izuzimajući kapitena Vedrana Kantara, Borislava Mikića i Nebojšu Pejića, istekli svim igračima. Riječ je o iznad svega o tihom, dobrom čovjeku, kojeg bi „zeleno-crni“ mogli i „potrošiti“.

Nije isključeno da povjerenje dobije Zoran Bujić. Igračku slavu stekao je noseći dres novogradske Slobode, svojevremeno standardni reprezentativac RS dok je igrala utakmice, koji je, odmah po završetku igračke karijere bio asistent Nestoroviću, kasnije Borisu Gavranu i Draganu Radoviću. Prošle sezone dokazao se odličnim rezultatima juniorske ekipe, koja je u premijerligaškoj konkurenciji zauzela visoko peto mesto, pa izuzetno dobro poznaje mogućnosti svih nada Prijedorčana.

Zanimljivost vezana za dvojicu trenera je da su u prvenstvu bh. elite obojica dobijala priliku na po jednoj utakmici i doživeli minimalne poraze (0:1), prvo Bujić još 2009/2010 na gostovanju kod Zvijezde Gradačac, a u prošlom prvenstvu Žerić u Sarajevu od Olimpika.
Mala je verovatnoća da će se u toj „trci za užarenu“ klupu Rudar-Prijedora još neko naći, iako je, ako se zna da su dolazili igrači od Brazila do Japana, sve moguće. Najvažnije je da se odredi stručni kadar i termin početka priprema za sljedeću sezonu, a biće i kandidata za prvi tim, makar iz Omladinskog pogona.

N. Đerić