cjbpd-pres 19februarCentar javne bezbjednosti Prijedor u januaru je ostvario najveći procenat rasvijetljenosti krivičnih djela protiv imovine u cijeloj Republici Srpskoj, izjavio je danas načelnik ovog centra Dalibor Ivanić.

“Krivična djela protiv imovine najbrojnija su u ukupnom broju krivičnih djela i, prema zvaničnim informacijama MUP-a RS za cijelu Republiku, u januaru naviši procenat rasvijetljenosti imovinskih krivičnih djela je na području CJB Prijedor i iznosi 66 odsto po nepoznatom počiniocu, odnosno 72 odsto ukupno”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare.

U januaru je na području ovog centra evidentirano 85 krivičnih djela, što je za 10 manje od mjesečnog prosjeka, a među njima 70 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, 10 privrednog sa 47.000 KM materijalne štete, tri protiv bezbjednosti saobraćaja i dva iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

“Nadležnim tužilaštvima podnijeli smo 73 izvještaja protiv 74 lica”, naveo je Ivanić.

U oblasti javnog reda i mira evidentirana su 32 prekršaja, što je za 30 prekršaja ili za 48 odsto manje nego u januaru prošle godine.

“Iako je to vrijeme praznika, uspjeli smo u realizaciji plana pojačanih preventivnih aktivnosti, što je rezultiralo smanjenjem broja prekršaja”, naveo je Ivanić.

Evidentirano je 1.525 prekršaja iz oblasti saobraćaja i 62 saobraćajne nezgode.

“Četiri lica su smrtno stradala. Saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima se dogodila na pružnom prelazu `trinaesta`, na šta policijski službenici nisu mogli uticati jer se na pružnom prelazu direktno ne vrše poslovi kontrole i regulisanja saobraćaja”, podsjetio je Ivanić.

On je dodao da se na području CJB Prijedor dešava u prosjeku jedna i po saobraćajna nezgoda sa smrtnim ishodom mjesečno, ali da se nakon saobraćajne nesreće od 2. januara nije desila više nijedna saobraćajna nesreća sa smrtno stradalima niti sa teško povrijeđenima.

“Centar pokriva putnu mrežu u kojoj je 200 kilometara magistralnih puteva. U 2013. život su u saobraćajnim nezgodama izgubila 24 lica, u 2014. 19, a u 2015. 15 što je ogroman napredak, odnosno poboljšanje stanja. Grad Prijedor ima najmanji broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama u posljednjih 10 godina”, istakao je Ivanić.

On je dodao da se ovog mjeseca pojačano kontrolišu upotreba sigurnosnog pojasa i sjedalica za djecu i da dnevno u prosjeku bude izdato 50 prekršajnih naloga.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com