plivaci za casni krst (1)Za plivanje za Časni krst u rijeci Sani sutra na Bogojavljenje prijavila su se 44 mladića, rekao je danas Srni član Organizacionog odbora ove manifestacije Igor Suvajac.

“Tačan i konačan broj onih koji će zaista zaplivati znaćemo sutra, jer ima nekih koji su se prijavili, pa odustali, a ima i onih koji su se naknadno prijavili”, kaže Suvajac.

Tradicija bogojavljenskog plivanja u gradu na Sani obnovljena je prije tri godine, a najbrže je i prošle i pretprošle godine do krsta doplivao Danijel Drljača.

“Dvostruki pobjednik plivaće i sutra, po treći put, i braniće titulu, a prethodno će imati čast da nosi krst tokom svečane litije”, dodao je Suvajac.

Manifestacija počinje u 9.00 časova svetom liturgijom u Crkvi Svete Trojice, a nastavlja se bogojavljenskom litijom glavnim gradskim ulicama do rijeke Sane, gdje će biti obavljeno osveštanje vode, spuštanje krsta u rijeku Sanu i plivanje.

Vodostaj rijeke Sane danas iznosi 132 centrimetra i za oko dva metra je niži od prošlosedmičnog maksimuma koji je bio uzrokovan naglim otapanjem snijega. Temperatura vode je 4,1 stepen Celzijusov, a temperatura vazduha šest stepeni ispod nule.

U manifestaciji će učestvovati kulturno-umjetnička društva “Dr Mladen Stojanović” i “Kozara”, hor “Vila”, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici Gradske uprave.

Pokrovitelji događaja su Crkvena opština Prijedor i Gradska uprava Prijedor.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com