krv nam je svima ista (1)Povodom Svjetskog dana tolerancije, 16. novembra, s početkom u 10.00 sati, održaće se akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Bratuncu, Srebrenici, Istočnom Novom Sarajevu, Maglaju, Doboju, Prijedoru, Goraždu, Prozoru/Rami i Mostaru.

Akcija nosi naziv „Krv nam je svima ista“ i rezultat je truda mladih aktivista iz opština i gradova u kojima djeluje projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Ovi mladi ljudi, okupljeni pod okriljem projekta PRO-Budućnost intenzivno rade na promociji vrijednosti kojima žele ojačati procese pomirenja i izgradnje povjerenja u njihovim zajednicama. Za ovu akciju su zajednički radili u saradnji sa nadležnim ustanovama za transfuziju krvi koje će osigurati tehničku realizaciju akcije, dok su mladi mobilizirali svoje zajednice na ovu akciju s porukom „Krv nam je svima ista“.

krv nam je svima ista (2)Zajednice u kojima se akcija provodi uključene su u projekat PRO-Budućnost, koji djeluje u 30 općina/opština/gradova u BiH.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj četverogodišnji projekat će angažovati više od 100.000 građana u 30 ciljanih opština/općina/gradova koje su od rata podijeljene po etničkim linijama. Projektne aktivnosti uključuju obuke, mirovne kampove, javna govorenja, kulturne događaje, male grantove i lokalne inicijative. Putem dijaloga među grupama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti i početi da sarađuju na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti.

1. Bratunac, Dom zdravlja
2. Srebrenica, Dom zdravlja
3. Istočno Novo Sarajevo, Kulturni centar
4. Maglaj, Dom zdravlja
5. Doboj, Gradska bolnica
6. Prozor/Rama, Srednja škola
7. Mostar, bolnica Safet Mujkić, Južni logor
8. Mostar, Bijeli brijeg
9. Goražde, Kantonalna bolnica
10. Prijedor, Glavna bolnica

Za sve dodatne informacije u vezi sa ovom akcijom molim vas da kontaktirate Dajanu Bogdanović putem e-maila dajana.bogdanovic@crs.org ili putem telefona 033/812-401.