srna-blanik kup-najavaNa prijedorskom aerodromu “Urije” sutra će biti održan 10. Blanik kup “Prijedor 2015”, na kojem će učestvovati četrdesetak takmičara iz aero-klubova iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Direktor ovog kupa Milan Marković potvrdio je Srni da je sve spremno za održavanje ovog jubilarnog takmičenja, te da će se konačan broj učesnika, jedriličara znati sutra na samom početku takmičenja.

“Sve je spremno za održavanje jubilarnog 10. Blanik kupa `Prijedor 2015`. Dolazak takmičara na aerodrom `Urije` planiran je u 10.00 časova, kada ćemo i znati konačan broj učesnika”, rekao je Marković.

On je potvrdio da je svečano otvaranje zakazano za 11.00 časova i da će kup otvoriti ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja je predsjednik Organizacionog odbora ove tradicionalne sportske manifestacije.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske najavljeno je da će ceremoniji otvaranja prisustvovati i savjetnik ministra Tomislav Marić.

Organizator kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja i veza, te Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i grad Prijedor.

Proglašenje pobjednika najavljeno je za sutra u 17.00 časova, nakon čega će za sve posjetioce biti izvedeno nekoliko atraktivnih letova aviona sa jedrilicama.

Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-23”, koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Takmičenje se odvija ekipno i pojedinačno u tri konkurencije – otvoreno, te prvenstva Republike Srpske i BiH.

SRNA