eltatv-ljetovanje na moruU vremenu ekonomske krize sve je manje onih koji sebi mogu priuštiti ljetovanje. Plate su male, pa većina građana Srpske nije u mogućnosti da uštedi novac za odlazak na more, zbog čega se mnogi odlučuju da, za tu namjenu, podignu kredit ili pozajmicu.

Odlazak na ljetovanje za mnoge građane Srpske predstavlja luksuz, koji teško da sebi mogu priuštiti. O egzotičnim destinacijama gotovo niko od običnih građana i ne razmišlja, a za mnoge je nedostižan i odmor od nekoliko dana na obližnjem jadranskom primorju. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da plate koje primaju nisu dovoljne ni za osnovne životne potrebe, tako da su primorani da se odreknu ljetovanja, pa će većina godišnji odmor iskoristiti za kupanje na obližnjim rijekama. Ima i onih koji će se ipak ove godine okupati u moru, ali priznaju da su aranžmani skupi.

Oni koji ipak ne žele da se odreknu ljetovanja, vrlo često posežu za kratkoročnim kreditima ili pozajmicama.

U Mikrokreditnoj organizaciji „Mikrofin” potvrdili su nam da je tokom ljeta povećan broj zahtjeva za nenamjenske kredite. Tvrde da su iz neformalnih razgovora sa građanima zaključili da kredit dižu kako bi otišli na more. Sličnu priču pričaju i u Novoj banci. U ponudi imaju nenamjenske zamjenske kredite, za kojima u ljetnjem periodu vlada velika potražnja.

– Primjetno je da klijenti dosta traže zamjenske kredite. Znači, ne dižu sredstva isključivo za ljetovanje, nego objedine i druge kreditne obaveze i podižu zamjenske kredite, rekla je Dragana Nišić, portparol Nove banke.

S druge strane, građani sa kojima smo razgovarali tvrde da ne bi podigli kredit za odlazak na ljetovanje. To je, smatraju, luksuz, bez kojeg se može.

U Turističkim organizacijama u Prijedoru ističu da su ponude za ljetovanja razanovrsne. Cijene su pristupačne, a najveće interesovanje je za hrvatsko i crnogorsko primorje.

– Cijene su od 110 maraka trodnevni aranžman, a 220 maraka šestodnevni, rekao je Duško Vučen, Turistička agencija „Marchello travel”, Prijedor.

Ipak, u Udruženju za zaštitu potrošača „DON” tvrde da pomenute cijene nisu prihvatljive za građane, naročito one koji rade za prosječnu ili platu nižu od prosjeka. Računica je, kažu, jasna. Sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj iznosi 1 800 maraka, a prosječna plata 800 maraka. Dakle. taj iznos ne može pokriti ni polovinu korpe, tako da za odlazak na more ne ostaje ništa.

– Ovo je samo pokazatelj da naši građani definitivno nemaju novca za more. To je razlog zašto sve veći broj ljudi poseže za tim pozajmicama i kratkoročnim kreditima, dodala je Murisa Marić, izvršni direktor UG „DON”, Prijedor.

Dakle, onima koji nemaju novca za odlazak na ljetovaje ne preostaje ništa drugo nego da godišnji odmor provedu na kupalištima na rijekama ili bazenima. Onima koji će, ove godine ipak na more, želimo ugodan odmor.

ELTA TV