ostra luka-zgrada opstineKnjiževni susret “Šušnjar 2015” biće održan u Oštroj Luci 1. avgusta, a ove godine ima jubilarni karakter, jer je prošlo punih 40 godina od prvih susreta organizovanih 1975. godine u Sanskom Mostu, rekao je načelnik ove opštine Dragan Stanar.

“Zato će poseban akcenat biti sjećanje na preminule sanske književnike Jovu Tontića, Dušana Praću i Žarka Kecmana, a biće predstavljen i časopis temata `Katedra` povodom obilježavanja 100 godina od rođenja Branka Ćopića”, rekao je Srni Stanar koji je i predsjednik Organizacionog odbora.

On je naveo da i ove godine književni susreti u Oštroj Luci imaju međunarodni karakter, te da učestvuju književnici iz Republike Srpske, Srbije i Slovenije.

Prema njegovim riječima, žiri u sastavu Aleksandra Čvorović, Zdravko Kecman i Milenko Stojičić, dodijeliće nagrade za književno stvaralaštvo “Slovo Podgrmeča” i “Šušnjar”.

Stanar je podsjetio da je juče u Banjaluci održana prva sjednica organizacionog odbora čiji su članovi Dalibor LJuboja, Mihajlo Orlović, Zdravko Kecman, Zlatko Jurić i David Mastikosa.

Književna manifestacija “Šušnjar” dio je programa obilježavanja Ilindanskih dana u Oštroj Luci koji počinju 30. jula trećom poljoprivrednom izložbom, nastavljaju se 2. avgusta kada će biti služen parastos za 5.500 Srba i Jevreja ubijenih na Šušnjaru kod Sanskog Mosta početkom avgusta 1941. godine i obilježavanjem Dana i krsne slave opštine, a završavaju se 9. avgusta Grmečkom koridom koja će biti održana 243. put.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com