rtvpd-forum za bezbjednost zajednicePrijedorski Forum za bezbjednost zajednice podržao je inicijativu da Centar za socijalni rad sa školama potpiše protokol u kome bi bilo definisano šta u slučajevima asocijalnog ponašanja maloljetnika mogu sami da urade školski pedagozi i psiholozi, a u kojim slučajevima treba uključiti i stručnjake iz Centra.

Predstavnik Centra za socijalni rad Prijedor Danko Rauš rekao je da postoji potreba za ovim protokolom jer znatan dio posla mogu da obave školski pedagozi i psiholozi.

“Iako su škole kadrovski ojačane, odnosno imaju i psihologe i pedagoge, ustalila se navika da u većini slučajeva traže intervenciju Centra za socijalni rad”, rekao je Rauš.

Predsjednik Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora Dragana Malić rekla je da će insistirati da ovaj protokol bude potpisan početkom naredne školske godine.

Ona je rekla da prosvjetnim radnicima angažovanje u ovoj oblasti otežavaju činjenice da su odjeljenja mnogobrojna i da ima samo jedan čas odjeljenske zajednice sedmično.

“Prema važećim zakonima, odjeljenja u srednjim školama trebalo bi da imaju od 16 do 24 učenika, a mi imamo uglavnom po 30 đaka, u nekim slučajevima i po 40”, rekla je Malićeva.

Psiholog Vanja Dejanović rekla je da asocijalno ponašanje maloljetnika nije stečeno, nego je posljedica nečega, da su škole osnovna baza za prevenciju i suzbijanje takvog ponašanja i idealno mjesto za grupni rad sa djecom.

“Asocijalno ponašanje zahtijeva sankciju, a kod maloljetnika za to nema prostora. Roditelji za promjenu ponašanja djeteta često posljednji saznaju jer nisu u mogućnosti da posmatraju kako se dijete ponaša izvan kuće”, dodala je Dejanovićeva.

SRNA
Foto – RTV Prijedor