kud osman dzafic-gostovanje u francuskoj (1)Kulturno-umjetničko društvo „Osman Džafić“ iz Prijedora zajedno sa prijateljima otputovalo je u Francusku gdje će od 28. juna do 4. jula učestvovati na festivalu „Muzika bez granica“ koji će se održati u Rennesu i Feinsu.

Ovo društvo već 10 godina sarađuje sa grupom umjetnika iz Francuske i 2006. godine su prvi put bili u ovoj državi od kada i datira zvanična saradnja na razmjeni tradicije i kulture naše zemlje i Francuske.

Tokom 2012. godine grupa iz ove zemlje je gostovala u Prijedoru i u saradnji sa mnogim institucijama, od društava, muzičke škole i osnovnih škola sa preko 250 učesnika održali su Muzički ulični festival.

Ove godine Prijedorčani, članovi KUD „Osman Džafić“, u saradnji sa Muzičkom školom „Savo Balaban“ te članovima hora „Harmonija“ iz Sanskog Mosta će biti učesnici festivala „Muzika bez granica“.

kud osman dzafic-gostovanje u francuskoj (2)Festival ima za cilj ujediniti različite etničke grupe i pokazati da se muzikom i pjesmom mogu prevazići mnoge barijere.

Na ovom putovanju, ekspedicija od 44 člana, predvođena KUD-om „Osman Džafić“ će posjetiti svoje drage prijatelje u Ulmu (Njemačka), dok će u povratku obići Pariz, voziti se brodom po rijeci Seni i „baciti pogled“ sa Ajfelovog tornja na panoramu „grada svjetlosti“.

Tekst i foto – KUD „Osman Džafić“ Prijedor/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com